managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Digitaal belemmert persoonlijk contact

Posted by managing21 on juni 14th, 2007

Digitale technologie biedt jongeren zoveel mogelijkheden tot communiceren dat ze aan persoonlijk contact soms nauwelijks toekomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Britse Tuned In Research. Vooral als het gaat om gevoelige onderwerpen zien jongeren volgens de onderzoekers onder meer sms-berichten als veilige communicatiemedia. Niemand ziet of ze blozen en zo wordt het texten via mobieltjes vaak gebruikt als beschermend schild.

“Het digitale niveau van intimiteit met anderen blijkt volgens de onderzoekers tijdens persoonlijke ontmoetingen of zelfs tijdens telefoongesprekken niet haalbaar,” aldus het magazine Admap. Vriendschappen ontstaan vaak digitaal en worden soms ook digitaal in stand gehouden. Sommige jongeren verbreken hun relatie door simpelweg hun status van attached te veranderen in single.”

Uit het onderzoek blijken dat jongeren hun mobiele telefoon vooral gebruiken voor text (73 procent) en voice (13 procent). Bijna 66 procent heeft het toestel ooit al gebruikt om naar muziek te luisteren en voor videogames. In 2004 waren videogames slechts goed voor 11 procent. Van alle jongeren blijkt 82 procent elke dag online te zijn en 74 procent is lid van een sociale netwerksite.

Opmerkelijk is dat volgens de onderzoekers vooral mediamerken het populairste zijn bij jongeren. Men had verwacht dat daarbij kledingmerken uit de bus zouden komen.