managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vakanties houden geen rekening met milieu

Posted by managing21 on juni 14th, 2007

Vakantieplannen houden nauwelijks rekening met het milieu. Dat blijkt uit een Nederlands consumentenonderzoek van de organisatie Milieu Centraal. De plaatselijke faciliteiten, gunstige weersomstandigheden en de kostprijs van de reis spelen volgens de onderzoekers een veel grotere rol bij de keuze van een vakantiebestemming. Nochtans wijzen wetenschappers erop dat het toerisme een grote impact kan hebben op het milieu.

“We moeten echt snel ons reisgedrag veranderen,” stipte ook Jan Rotmans, wetenschapper aan de Erasmus Universiteit Rotterdam aan. “Mensen moeten zich meer bewust worden van de gevolgen van al die vakanties. Het gaat erom de vanzelfsprekendheid van reizen ter discussie te stellen.” Die stelling werd bijgetreden door Bas Amelung, toerismespecialist aan de Universiteit van Maastricht.

Amelung doet onderzoek naar het toerisme naar Antartica. “Dat is de laatste vijftien jaar explosief toegenomen, van ongeveer 5.000 naar ongeveer 40.000 bezoekers per jaar,” voerde hij aan. “Dat soort reizen, met lange vluchten en boottochten, zijn extreem schadelijk voor het milieu. Tijdens een dergelijke trip veroorzaakt een toerist gemiddeld voor een uitstoot van 15 ton koolstofdioxide. Een Europeaan veroorzaakt gemiddeld 9 ton uitstoot per jaar.”

“Ook Steven van der Heijden, topman van het reisconcern TUI Nederland, erkende dat er sprake is van een problematische situatie,” aldus het persbureau ANP. “De problemen zijn volgens van der Heijden groot en duidelijke oplossingen zijn er helaas nog niet.” De TUI-topman zegt dat er een mentaliteitsverandering nodig is bij de vakantieganger. “Niemand kijkt er meer van op als iemand zegt dat hij zes of zeven keer per jaar op vakantie gaat,” voert hij aan.