managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 15th, 2007

De Europese satelliet- en raketbouwer Astrium, een dochteronderneming van EADS, werkt aan een vliegtuig voor ruimtetoerisme. Het toestel is zo groot als een privéjet en kan vier passagiers meenemen. Die maken op hun reis meer dan drie minuten gewichtloosheid mee. De kostprijs van de investering is in de orde van 1 miljard euro. Het opstijgen en landen gebeurt op een gewone luchthaven. Het ruimtevliegtuig stijgt tot meer dan 100 kilometer hoogte. Tijdens hun gewichtloosheid zullen passagiers ongeveer hetzelfde uitzicht hebben als vanuit het Internationaal Ruimtestation ISS. Dat cirkelt op zowat 350 kilometer hoogte rond onze planeet. De hele vlucht zou ongeveer anderhalf duren. De eerste trip kan al in 2012 gemaakt worden en kost tussen 150.000 en 200.000 euro. Astriumvoorzitter François Auque sluit niet uit dat er in 2020 al 15.000 passagiers zijn.

Getronics verkoopt zijn activiteiten in Spanje en Portugal aan het Spaanse softwarebedrijf Tecnocom voor 95 miljoen euro. Getronics verwacht een boekverlies van 15 tot 30 miljoen euro op de verkoop. Dit heeft het Nederlandse automatiseringsbedrijf bekend gemaakt. Mogelijk betaalt het beursgenoteerde Tecnocom een deel van de overname in aandelen, waardoor Getronics een belang van meer dan 10 procent zal krijgen in het Spaanse bedrijf.De overeenkomst zal naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar worden afgerond. Tecnocom wordt hierdoor de op twee na grootste automatiseerder op het Iberisch schiereiland, met een verwachte omzet van 450 miljoen euro in 2007.

Een investeringsmaatschappij uit de Golfstaat Qatar heeft zijn belang in de Britse supermarktketen Sainsbury verhoogd van 17,4 naar 25 procent. Daarmee is een bedrag gemoeid van 732 miljoen pond (1,05 miljard euro). Dat werd bekendgemaakt door de investeerdersgroep Delta Two, waarin de koninklijke familie van Qatar actief is. Sainsbury is de op twee na grootste supermarktketen van Groot-Brittannië. Eerder dit jaar deed een consortium van investeringsmaatschappijen al een poging het concern in te lijven. De aandacht ging toen vooral uit naar het onroerend goed van Sainsbury. Het bedrijf staat onder druk dit te verkopen, maar wil daar zelf niets van weten.

Talkshowkoningin Oprah Winfrey staat op de eerste plaats op de lijst van machtigste celebrities van Forbes-magazine. Ze wordt gevolgd door Tiger Woods en Madonna. Hoewel Winfrey een inkomen heeft van 260 miljoen dollar per jaar, telt niet alleen geld om bovenaan het lijstje te geraken. Andere factoren zoals invloed, jaarlijkse verdiensten en natuurlijk het aantal keer dat je op de voorpagina van een magazine prijkt, tellen mee. Brad Pitt bijvoorbeeld staat vijfde in het Forbes-lijstje, maar staat pas op de 25ste plaats als het over inkomsten gaat. Dat wordt ook bewezen met het feit dat gevallen celebs Paris Hilton, Britney Spears en Lindsay Lohan helemaal niet in het lijstje voorkomen. Hun plek wordt ingevuld door jonge vrouwen met een braaf imago zoals Hilary Duff, Jessica Alba en Hayden Panettiere.

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft vorig jaar meer dan tien miljoen dollar verdiend met het houden van toespraken. Een speech in Londen op een Fortune Forum leverde hem 450.000 dollar op. In 2005 verdiende hij nog slechts 7,5 miljoen dollar met zijn toespraken. Dat blijkt uit financiële gegevens die de Clintons, zoals wettelijk is verplicht, hebben vrijgegeven. Bill Clinton en zijn vrouw Hillary, die in de running is voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar, hebben zeker tien miljoen dollar op de bank en mogelijk zelfs tegen de vijftig miljoen. Toen Bill in 1992 presidentskandidaat was beschikten de Clintons over veel minder geld.

De Afrikaanse landen hebben een akkoord bereikt over de verkoop van ivoor. Na lang onderhandelen is afgesproken dat vier landen in zuidelijk Afrika hun ivoorvoorraad mogen verhandelen. Zodra dat ivoor is verscheept, mag er de negen jaar daarna verder geen ivoor worden verkocht. Kenia en Mali wilden eigenlijk dat de handel in ivoor de komende twintig jaar verboden zou worden. Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe hebben grote populaties olifanten en willen het ivoor van de dieren die een natuurlijke dood sterven, kunnen verkopen. Om hoeveel ivoor het exact gaat, is nog niet duidelijk. Aan de verkoop zijn strikte voorwaarden verbonden. Zo mag alleen ivoor worden uitgevoerd dat in januari 2007 officieel was geregistreerd en dat toebehoort aan de overheid. Volgens de dierenbeschermingsorganisatie IFAW lag er begin dit jaar 40.000 kilogram in Botswana en 10.000 kilogram in zowel Zuid-Afrika als Namibië.

Als de fusie met ABN AMRO doorgaat, wil Barclays in Amsterdam een financiële topopleiding opzetten. De Britse bank wil daarmee tonen dat het bedrijf de beste partner is voor ABN AMRO. De opleiding zou in samenwerking met de universiteit van Chicago worden verzorgd. Een aantal topmannen van Barclays heeft gestudeerd aan de business school van de universiteit, die een van de meest prestigieuze financiële opleidingen in de Verenigde Staten is. Amsterdam had al plannen voor een soort Harvard aan de Amstel. Bestuurder Frits Seegers van Barclays, eveneens alumnus van de universiteit van Chicago, zou de Amsterdamse delegatie internationale contacten hebben toegezegd. De Amsterdamse wethouder van financiën is enthousiast over het voorstel.

In mei zijn opnieuw minder nieuwe auto’s verkocht in Europa. Daamee wordt voor de vierde opeenvolgende maand een daling opgetekend. In Oost-Europa gaat het wel goed, maar in West-Europa wordt steeds minder verkocht, blijkt uit cijfers van de Europese autofabrikanten ACEA. De autoverkopen daalden in mei met 1,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. In de nieuwe Midden- en Oost-Europese lidstaten is gemiddeld een stijging van 11,1 procent te zien, terwijl de verkopen in West-Europa 2,4 procent waren gedaald. Vooral in Duitsland, de grootste automarkt van Europa, gaat het slecht. Ook Franse en Britse dealers hebben minder klandizie. In Litouwen daarentegen werden 57 procent meer auto’s verkocht, in Slowakije 36 procent.

Heineken neemt de Tsjechische branchegenoot Krusovice Brewery over. Financiële details over de transactie werden door de Nederlandse brouwer niet vrijgegeven. Door de aankoop stijgt het marktaandeel van Heineken in Tsjechië naar acht procent, waarmee de Nederlandse groep de derde grootste brouwer van het land wordt. Heineken verwacht dat Krusovice vanaf volgend jaar bijdraagt aan de winst. De brouwer denkt de transactie op 1 september van dit jaar te kunnen afronden. Krusovice werd opgericht in 1517 en is daarmee één van de oudste brouwerijen van het land. De brouwer verkocht vorig jaar 700.000 hectoliter en had daarmee een aandeel op de Tsjechische biermarkt van drie procent. De Starobrno Brewery van Heineken heeft een marktaandeel van ruim vijf procent.

De tegoeden van Noord-Korea die vaststaan op een bank in het Chinese Macao zijn weer vrijgegeven en overgemaakt naar een Russische bankrekening van de Noord-Koreaanse regering. De kans op een doorbraak in de impasse in het Noord-Koreaanse nucleaire ontwapeningsakkoord neemt daardoor toe. Op de Banco Delta Asia SARL in Macao heeft Pyongyang 25 miljoen dollar (18,8 miljoen euro) staan. Noord-Korea heeft de teruggave van het geld als voorwaarde gesteld voor de ontmanteling van zijn nucleair complex in Yongbyon. Zopas verklaarde de Amerikaanse onderhandelaar Christopher Hill al dat een oplossing van het slepende conflict zeer nabij was.

Meer Nieuws