managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Aftershave dodelijk voor Russische mannen

Posted by managing21 on juni 15th, 2007

Bijna de helft van alle overlijdens bij Russische mannen in de arbeidsproductieve leeftijdscategorie is te wijten aan gevaarlijk drankmisbruik. Het gaat daarbij zelfs over het drinken van aftershave en reinigingsmiddelen. Die zijn immers volop beschikbaar en goedkoop en bevatten tot 97 procent alcohol. De Russische man heeft een leeftijdsverwachting van amper 59 jaar, tegenover 72 jaar voor vrouwen.

Ook uit eerdere studies is gebleken dat het alcoholverbruik in Rusland bijzonder hoog ligt, maar onderzoekers van London School of Hygiene and Tropical Medicine stelden vast dat daarbij ook aftershave en reinigingsmiddelen bijzonder populair zijn. “Deze producten bevatten eigenlijk weinig giftige stoffen, maar zijn dodelijk omdat ze extreem hoge alcoholniveau’s hebben,” aldus de onderzoekers.

De wetenschappers onderzochten de overlijdens van 1.750 mannen tussen 25 en 54 jaar in Izhevsk, een stad in het Oeral-gebied. Daarbij bleek dat een overdreven verbruik van bier, wijn en sterke dranken of het drinken van gevaarlijke alcoholproducten in 43 procent de oorzaak was van het overlijden. Drankmisbruik verhoogde de stervenskans met een factor zes. Bij gevaarlijke alcoholproducten liep dat zelfs op tot factor negen.

Het succes van deze laatste categorie is volgens onderzoeksleider David Leon te wijten aan de grote beschikbaarheid van producten zoals eau de cologne of aftershave, die ook nog goedkoop zijn omdat er geen alcoholtaks op rust. “Deze producten bestaan vooral uit water en ethanol en enkele aroma’s,” vertelde Leon aan BBC News. “Mensen sterven omwille van de hoge concentraties van alcohol in een goedkoop, gemakkelijk beschikbaar product.”

De werkelijke sterftecijfers liggen volgens de onderzoekers wellicht nog hoger, want ze onderzochten enkel de overlijdens van mannen die in een gezinsverband leefden. Het Russisch drankprobleem moet volgens Andrew McNeill, directeur van het Institute of Alcohol Studies, teruggebracht worden tot het communisme. “Alcohol was het enige dat de Russische bevolking zich kon veroorloven,” benadrukte hij.