managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Detroit dreigt spookstad te worden

Posted by managing21 on juni 15th, 2007

De grote drie Amerikaanse autofabrikanten dreigen ermee de productie over te hevelen naar andere landen. General Motors, Ford Motor en DaimlerChrysler eisen dat de United Auto Workers, de vakbond die de werknemers uit de Amerikaanse autosector vertegenwoordigt, instemt met zware loonbesparingen. Volgens de autoproducenten moeten de arbeidskosten dringend verlaagd worden.

De autoconstructeurs stellen dat zij hun werknemers een bedrag van 70 dollar tot 75 dollar per uur betalen, terwijl de Aziatische rivalen slechts 40 dollar tot 45 dollar per uur uitkeren. De Amerikaanse constructeurs voeren aan dat zij deze extra kosten niet langer kunnen opbrengen. Ze willen dat dit verschil met 80 procent moet teruggedreven worden. Indien dat niet lukt, is zakendoen in de Verenigde Staten volgens hen niet langer vol te houden.

De constructeurs zeggen zich eventueel gedwongen te zien investeringen in fabrieken en werknemers over te brengen naar het buitenland als de arbeidskosten niet meer in lijn worden gebracht met die buitenlandse producenten in de Verenigde Staten. De autosector van Detroit heeft eerder al zware druk uitgeoefend op de vakbonden, maar hun financiële situatie is nu slechter dan hij ooit is geweest. De verliezen lopen in de miljarden dollars.