managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 18th, 2007

De Amerikaanse autoverhuurders Hertz en Avis hebben 4.400 hybride Toyota’s gekocht. Hertz neemt er daarvan 3.400 voor zijn rekening. Het bedrijf heeft daar ongeveer 68 miljoen dollar voor over. De eerste duizend exemplaren worden de komende weken beschikbaar bij de Amerikaanse verhuurders. Tegen volgend jaar moet de hele operatie afgerond zijn. Volgens Hertz zorgen duizend hybride wagens voor een CO2-reductie van drieduizend ton per jaar. “We willen tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar zuinige wagens,” zegt woordvoerder Richard Broome. Op dit moment heeft Hertz enkele Toyota Priussen en enkele Ford Escape hybrides in zijn wagenpark staan. Toyota-woordvoerder Bill Kwong wou echter niet ingaan op de vraag of een bedrijf of overheidsinstelling ooit al een grotere bestelling had geplaatst.

Philip Harris, de oprichter van de Britse keten van tapijtwinkels Carpetright, overweegt een bod op de resterende aandelen van de groep. Het bedrijf is de grootste keten van tapijtzaken in Europa. Carpetright is ook actief in ons land, na de overname van de keten Carpetland van Mitiska. Carpetright België telt volgens zijn website 28 vestigingen. Harris startte Carpetright in 1988 met één enkele winkel in het oosten van Londen. Hij heeft nog ongeveer 23 procent van de groep in handen. Harris onderzoekt nu de mogelijkheid om een bod uit te brengen op de genoteerde aandelen en het bedrijf van de beurs te halen. Er doen al jaren geruchten de ronde over een machtsgreep bij Carpetright. Carpetright baat ruim 500 winkels uit in Ierland en Groot-Brittannië en nog eens meer dan 100 elders in Europa.

Het botert niet meer tussen de populaire veilingsite eBay en de bekende zoekrobot Google. De veilingsite maakte bekend dat het voorlopig niet meer adverteert op Google. Volgens waarnemers liggen simultaan georganiseerde evenementen aan de basis van de verstoorde relatie, nog niet zo lang geleden twee handen op een buik in de strijd tegen gigant Microsoft. EBay zou jaarlijks ongeveer 100 miljoen dollar besteden aan advertenties op Google, of ongeveer 1 procent van de inkomsten van Google. Verder zou 10 tot 20 procent van de trafiek op eBay voortvloeien uit eBay-reclame op Google. Ongeveer een kwart van de inkomsten van eBay komt uit de betaalservice PayPal, een concurrent van Google Checkout. Volgens eBay wil de veilingsite het effect afwachten van de stopzetten van de samenwerking.

In Nederland is de felomstreden Betuwelijn in gebruik genomen. De Betuweroute is een goederenspoorlijn van 160 kilometer lang die de haven van Rotterdam met het Duitse hinterland verbindt. De investering is opgelopen van een aanvankelijke raming van 2,3 miljard euro tot een kostprijs van bijna 4,7 miljard euro. Bijna alle specialisten zijn het erover eens dat het economische belang van het traject dat bedrag niet kan verantwoorden. Bovendien schommelen de jaarlijkse exploitatiekosten rond 25 miljoen euro en moet elk jaar nog eens 7 tot 11 miljoen opzij gelegd worden voor grote onderhoudswerken. De vervoerders verwachten dat de lijn in 2016 helemaal volzet zal zijn. De lijn versterkt de concurrentiepositie van Rotterdamse haven tegenover die van Antwerpen.

In Zwitserland is de Lötschbergtunnel geopend Het project pas in de Zwitserse strategie om een groot deel van het noord-zuidwegvervoer te transfereren naar de trein. Die globale strategie omvat ook een tweede spoortunnel onder de Gotthardberg en de aansluiting op het Europese hogesnelheidsnetwerk. Alles samen trekt Zwitserland daar 19 miljard euro voor uit. Een tol voor vrachtwagens, taksen op brandstof en een hogere btw-tarief financieren dee drie projecten. De rest komt van leningen. Door de opening van de nieuwe tunnel kunnen treinen vanuit de Antwerpse of Rotterdamse haven zonder hinder helemaal tot in Genua rijden. De tunnel is 34,6 kilometer lang en verbindt Frutigen nabij de hoofdstad Bern in het noorden met Raron in de Rhônevallei in het zuiden.

De Kazachse president Nursultan Nazarbaiev heeft bekendgemaakt dat een pijpleiding richting China wordt doorgetrokken tot aan de Kaspische Zee. Daardoor krijgt China gemakkelijker toegang tot de energierijkdommen van de regio. De Atasu-Alashankou-pijpleiding werd in 2005 gebouwd en in mei vorig jaar in gebruik genomen. Om de pijpleiding door te trekken tot aan de Kaspische Zee moet 700 kilometer extra worden gebouwd. Kazachstan en China overwegen ook een spoorwegverbinding aan te leggen tussen de Kaspische Zee en het westen van China. Westerse oliegroepen willen intussen meer details over plannen om olie naar de wereldmarkt te pompen via de pijpleiding die de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe verbindt met de Turkse Middellandse Zeehaven Ceyhan.

Het Britse chemiebedrijf Imperial Chemical Industries (ICI), producent van Dulux-verven, heeft negatief gereageerd op een voorstel van Akzo Nobel om te praten over een overnamebod. Akzo Nobel zou een bod van 7,2 miljard pond hebben gedaan, maar dat zou door de Britse groep te laag bevonden zijn. Akzo kon niet aangeven of er op dit ogenblik nog gesprekken gaande zijn met het bestuur van ICI. Het is niet zeker of er nog een voorstel kan gedaan worden. Vorige week werd Akzo Nobel al genoemd als een gegadigde voor ICI, samen met het Duitse BASF en het Amerikaanse Dow Chemical. Ook investeringsmaatschappijen zouden een bod op ICI overwegen, maar de beste kansen zouden liggen bij branchegenoten, omdat zij grote financiele voordelen kunnen behalen als ze hun activiteiten bundelen met die van ICI.

Pierre Jeantet (60) wordt de opvolger van directievoorzitter Jean-Marie Colombani bij de Franse krant LeMonde. Bruno Patino (42), die eveneens in de running was, wordt ondervoorzitter. Beiden komen uit de eigen rangen. Jeantet was al de nummer twee van Le Monde onder Colombani en was sinds de aankondiging van diens vertrek een gedoodverfde kandidaat voor de opvolging. Bruno Patino is sinds 2000 voorzitter van de raad van bestuur van Le Monde Interactif, dat de online-activiteiten omvat. In 2003 werd hij ook voorzitter van het directiecomité van het magazine Télérama. De benoeming van Jeantet moet nog goedgekeurd worden door de journalisten van Le Monde, die als interne aandeelhouders een belangrijke stem in het kapittel heeft.

De Nederlandse sigarettenfabriek Philip Morris gaat alle activiteiten uitbesteden die niet direct met de productie te maken hebben. Momenteel worden bedrijven gezocht die bijvoorbeeld logistieke activiteiten, bewaking, engineering en wellicht ook de catering kunnen overnemen. Dit najaar besluit de directie over de uitbestedingsplannen en verkassen mogelijk 250 tot 300 werknemers naar een andere baas. De fabrikant van onder meer Marlboro kondigde al eerder aan dat een aantal staffuncties wordt geschrapt. Zo worden de afdelingen financiën en inkoop nu al gecentraliseerd buiten Nederland; personeel, organisatie en informatietechnologie volgen volgend jaar. Al met al verdwijnen zo op termijn 350 van de nu 1.700 banen bij Philip Morris.

In Turkije is Pepsi van de tweede plaats op de colamarkt verdreven. Het autochtone Cola Turka, opgericht in 2002, is er nu de grootste concurrent geworden van marktleider Coca Cola, dat echter een grote voorsprong blijft behouden. Volgens recent onderzoek kent 64,9 procent van de Turken Coca Cola. Maar Cola Turka is met 18,3 procent Pepsi voorbijgestreefd. Het tweede Amerikaanse merk scoort slechts 8,7 procent. Sinds de introductie van Cola Turka vijf jaar terug is de colamarkt met 52 procent gegroeid. Toen dronken de Turken 19 liter per jaar. Dat is nu gestegen tot 30 liter. Cola Turka is een afdeling van de Ãœlker-groep, die 44 bedrijven uit de foodsector controleert en 11.000 werknemers telt. Cola Turka appeleert sterk aan de Turkse nationalistische gevoelens.

Moskou is opnieuw uit de bus gekomen als de duurste stad voor buitenlanders die er wonen. Een maandag gepubliceerd Brits onderzoek van de firma Mercer Human Resource Consulting brengt dit naar voren. De hoofdstad van Paraguay, Asunción, behield in het onderzoek de laatste en dus de goedkoopste positie. Het onderzoek richtte zich op 143 grote steden en is gedaan aan de hand van de prijzen van tweehonderd verschillende zaken of diensten. Een van de factoren die ervoor zorgt dat Moskou zijn vorig jaar behaalde eerste plaats behoudt, is de stijging van de waarde van roebel ten opzichte van de dollar. Londen staat op de tweede plaats in dit onderzoek. De top tien gaat verder met Seoul (3), Tokio (4), Hongkong (5), Kopenhagen (6), Genève (7), Osaka (8), Zürich (9) en Oslo (10).

Meer Nieuws