managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Dubai wordt eigenaar van Queen Elizabeth 2

Posted by managing21 on juni 18th, 2007

Het beroemde Britse cruiseschip Queen Elizabeth 2 komt in Arabische handen. Het investeringsbedrijf Istithmar heeft het schip van Carinal, de grootste cruiserederij van de wereld, overgenomen voor een bedrag van 100 miljoen dollar. De toekomstige eigenaar wil het schip aanmeren voor het kunstmatige eilanden Palm Jumeirah voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten. Het schip zou worden gebruikt als een drijvend hotel.

Voor de kust van Dubai bouwt de vastgoedgroep Nakheel drie palmvormige kunstmatige eilanden. Op Palm Jumeirah, één van de drie eilanden, zal de Queen Elizabeth 2 vanaf 2009 een vaste bestemming krijgen als hotelboot. Istithmar is de investeringstak van Dubai World, dat ook eigenaar is van havenuitbater P&O. De nieuwe eigenaar wil het origineel interieur van het cruiseschip reconstrueren.

De Queen Elizabeth 2 werd in 1969 in de vaart gebracht en was meer dan dertig jaar het vlaggenschip van de Cunard Line. Het cruiseschip werd gebouwd door John Brown Shipyard in het Schotse Clydebank. De Queen Elizabeth 2 werd in mei 1982 ook gevorderd voor troepentransporten naar de Falkland Eilanden. Cunard Line kwam in 1996 in handen van het Noorse Kvaerner en werd twee jaar later doorverkocht aan het Amerikaanse Carnival.