managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook nieuw leven voor Austin-Healey

Posted by managing21 on juni 18th, 2007

Nadat de Chinese autoproducent Nanjing Automobile eerder al de Britse automerken Rover en MG een nieuw leven inblies, wil het concern dat nu ook doen met het historische Britse sportmerk Austin-Healey. In samenwerking met Healey Automobile Consultants en HFI Automotive zou er aan een nieuw model van de beroemde Britse auto gewerkt worden. De Austin-Healey was ook het eerste wagentje van de speelpop Barbie.

Nanjing nam in 2005 het failliete Britse automerk MG Rover Group over. Naast MG en Rover zat in dat pakket ook het Austin-merk. Het Healey-merk behoorde echter toe aan Healey Automobile Consultants, de familieholding die het aandelenpakket van oprichter Donald Healey had overgenomen. De familieholding werd in 2005 echter verkocht aan HFI Automotive.

Om Austin-Healey opnieuw op de markt te brengen, moest Nanjing dan ook een akkoord sluiten met HFI Automotive. Het is al 35 jaar geleden dat er nog een nieuw model van Austin-Healey op de markt is gekomen. Het merk kwam in 1952 tot stand door een joint-venture tussen de Austin-tak van de British Motor Corporation (BMC) en de bekende ontwerper Donald Healey. Aan hun samenwerking kwam echter twintig jaar later een einde.