managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

EADS stelt tankvliegtuig voor

Posted by managing21 on juni 18th, 2007

Op de airshow in Parijs stelt EADS voor de eerste keer zijn nieuw tankvliegtuig (KC-30B) voor. Het toestel moet EADS toelaten om de concurrentie aan te gaan met Boeing, dat de tankmarkt al decennia beheerst. Het nieuwe tankvliegtuig van EADS is gebaseerd op de Airbus A330. Er zijn al bestellingen binnen van de Royal Australian Air Force en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook de Britse luchtmacht is geïntereseerd.

EADS is een relatieve nieuwkomer op het gebied van tankvliegtuigen. Tot nu toe heeft het Europese luchtvaartconcern slechts één model gebouwd. Dat is de A310 MRTT, die gebaseerd was op de Airbus A310. De A310 wordt later dit jaar uit productie genomen, maar EADS zal bestaande, tweedehandstoestellen nog wel ombouwen tot tankvliegtuigen. Dat gebeurt trouwens ook bij andere producenten.

In de Verenigde Staten heeft EADS met Northrop Grumman een samenwerking aangegaan om de gigantisch contract voor 179 tankvliegtuigen binnen te halen. Het contract zou een waarde hebben van tenminste 40 miljard dollar. Ook Boeing is kandidaat voor het contract, maar EADS hoopt dat het samengaan met Northrop de kansen vergroot op een uiteindelijke bestelling. Samen hebben ze de KC-30 Tanker van Northrop Grumman ontwikkeld.