managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Spindokters lopen op hun laatste benen

Posted by managing21 on juni 18th, 2007

De beruchte communicatieconsulenten – de zogenaamde spindokters – van politici lopen op hun laatste benen. Dat zegt althans de Amerikaanse internetspecialist Joe Trippi. De regels van het omgaan met de traditionele media gaan volgens hem immers niet langer op. Volgens Trippi zorgt het internet ervoor dat niet langer de schijn, maar de authenticiteit doorslaggevend zal zijn.

“Een politicus moet altijd op zijn hoede zijn,” aldus Trippi tegenover de Britse krant The Guardian. “Men kan het zich niet veroorloven om een ondoordacht woord te zeggen. Hoewel de pers niet altijd op uitkijk staat, kan er immers in het publiek altijd iemand met een camphone aanwezig zijn en vervolgens de opnames in sociale netwerken op het internet plaatsen.”

Joe Trippi wijst erop dat de stem het belangrijkste was in de periode voor de televisie. Op televisie was het uiterlijk van de kandidaat belangrijk, maar dat kon volgens de internetspecialist goed voorbereid worden. “Maar we evolueren naar een medium waar authenticiteit de doorslag zal geven. Niet langer de schijn, maar de werkelijkheid is belangrijk. Politici zullen constant op hun hoede moeten zijn.”

Volgens Trippi moeten politici stimuleren dat activisten eigen online communities zouden opstarten in plaats van het internet uitsluitend te gebruiken om informatie te verspreiden. “Kiezers zullen eerder een internetbekende vertrouwen dan een politieke boodschap van bovenaf,” aldus nog de Amerikaanse internetspecialist. “Het zal voor politici ook geen zin meer hebben om in publieke en private kringen afwijkende dingen te poneren.”

Grote politieke machtsblokken zullen het volgens Trippi moeilijk krijgen, want zij moeten afstappen van een tactiek die hen in het verleden succesrijk hebben gemaakt. “In de sociale netwerken zijn macht en controle dodelijk,” voert hij aan. Hij stelt dan ook dat politieke kandidaten zich in de toekomst totaal anders zullen moeten opstellen indien ze nog op de stem van de bevolking willen rekenen.”

Joe Trippi raakte bekend als de man die een blogbeweging op gang bracht om de democratische kandidaat Howard Dean in 2004 de presidentsverkiezingen te laten winnen. Hij creëerde een officiële weblog, verzamelde grote verkiezingsbudgetten met massale kleine donaties en gebruikte sociale netwerken om de vrijwilligers toe te laten zichzelf te organiseren. “Howerd Dean heelde het niet, maar de campagne won,” aldus Trippi.

Joe Trippi werkt nu aan de campagne van de Amerikaanse democratische presidentskandidaat John Edwards.