managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Muzieksector beseft verlies nog niet

Posted by managing21 on juni 18th, 2007

De grote muziekmaatschappijen hadden al in 1997 moeten beseffen dat hun strijd tegen online piraterij verloren was. Dat zegt Dave Rowntree, drummer van de rockgroep Blur en een gedreven activist voor digitale auteursrechten. In plaats van krampachtig te blijven volhouden, had de sector volgens hem toen al naar oplossingen moeten zoeken om met de trend mee te gaan en daar een positieve evolutie aan te geven.

Dave Rowntree is adviseur van de Open Rights Group en is een sterk tegenstander van de strategie van de grote muziekmaatschappijen om individuele gebruikers van p2p-netwerken te achtervolgen. “Toen hem werd verteld dat het laatste Blur-album op het internet was gelekt, reageerde hij met te stellen dat hij liever had gehad dat het album op het internet was gestroomd in plaats van gelekt,” aldus het magazine The Register.

Volgens Rowntree is de poging van de muziekmaatschappijen om hun albums met software tegen het kopiëren te beveiligen, een gigantische miskleun is geworden. “Het was voor de grote piraten heel gemakkelijk om die beveiliging te omzeilen,” aldus Rowntree. “Maar de slachtoffers waren daarentegen de gewone gebruikers die hun album zowel op hun computers als op hun cd-installatie in de auto wensten te spelen.”

De muziekindustrie heeft volgens Rowntree alle contact met het publiek verloren en heeft ook geen goodwill meer bij mensen wiens gedrag de sector probeerde te controleren. “Ik heb mijn eigen platenlabel EMI vijf jaar geleden nog gewaarschuwd,” aldus de Blur-drummer. “Ik waarschuwde hen dat één van de grote maatschappijen er aan tenonder zou gaan, maar ze meenden dat alles onder controle was.”