managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 19th, 2007

Terry Semel, de gedelegeerd bestuurder van het internetbedrijf Yahoo, treedt af. Hij wordt vervangen door Jerry Yang, één van de medestichters van het zoekmachinebedrijf. Semel is 64 jaar en wordt voorzitter van Yahoo. Daarmee krijgt Semel een niet-actieve functie. Susan Decker wordt de nieuwe voorzitter van het directiecomité. Semel kwam pas in 2001 bij Yahoo en bouwde het bedrijf uit als zoekbedrijf op het internet. Yahoo moest wel zijn concurrent Google laten voorgaan. Google haalt nu meer dan het dubbele van de omzet van Yahoo. Onder de leiding van Semel kende Yahoo wel een stevige groei op de beurs. Het aandeel steeg onder Semel van 4,06 dollar tot 28,12 dollar. Voor hij bij Yahoo aan de slag ging, werkte Terry Semel 24 jaar bij het Amerikaanse mediabedrijf Warner Brothers, waar hij onder meer voorzitter en algemeen directeur was. Semel zit ook in de bestuursraad van onder meer het Guggenheim-museum.

Bijna twee op tien werknemers vinden zichzelf slimmer dan de baas. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van Veronica Magazine. Driekwart van de ondervraagde werknemers neemt zijn baas echter wel serieus. Vooral onder vrouwen is het vertrouwen in de manager groot. Maar liefst tachtig procent van de vrouwelijke werknemers neemt de baas serieus. Bij mannen is dit maar 71 procent, terwijl 20 procent zichzelf slimmer vindt. Uit de onderzoeksresultaten blijkt ook dat secundaire arbeidsvoorwaarden minder belangrijk worden gevonden dan de hoogte van het loon. Negen op tien ondervraagden geeft de voorkeur aan een loonsverhoging boven een auto van de zaak. Of werknemers deze loonsverhoging ook verdienen is een andere zaak: de helft surft regelmatig privé op internet en 16 procent pest wel eens een collega. Ruim één op tien is wel eens met een kater komen werken.

Er zijn minstens drie gegadigden voor de Amerikaanse drankenafdeling van de Britse groep Cadbury Schweppes. De afdeling, met merken als 7-Up en Dr Pepper, zou bijna 12 miljard euro waard zijn.
Eén van de geïnteresseerden die zich voor de deadline van vorige week vrijdag aanboden, is een groep met onder meer de investeerders Bain Capital Partners, Thomas H Lee Partners and Texas Pacific Group. Daarnaast bood een consortium met Blackstone Group, Kohlberg Kravis Roberts en Lion Capital. Lion en Blackstone kochten in 2006 de Europese drankenafdeling (Schweppes, Orangina, Oasis) van Cadbury Schweppes. Een derde bod kwam van een groep rond de Canadese drankenproducent Cott. Cadbury Schweppes maakte in maart bekend zijn Amerikaanse drankendivisie te zullen afsplitsen van zijn snoepgoed of te verkopen. De divisie haalde in 2006 een omzet van 2,6 miljard pond, 35 procent van de omzet van de hele groep.

De belangrijkste aandeelhouders van het legendarische persagentschap Reuters hebben ingestemd met een overname door de Canadese concurrent Thomson. Alleen concurrentieautoriteiten in de Verenigde Staten en Europa kunnen nog roet in het eten gooien. Europees Commissaris voor mededinging Neelie Kroes heeft een onderzoek aangekondigd. Reuters en Thomson maakten hun fusieplannen een maand geleden bekend. Het Canadese concern biedt 12,75 miljard euro voor Reuters. Door het samengaan van de twee concerns wordt de huidige marktleider in financiële informatie, Bloomberg, afgetroefd. Bloomberg heeft een marktaandeel van 33 procent, tegenover 34 procent voor de combinatie Thomson-Reuters. De groep heeft een gezamenlijke omzet van 8,37 miljard euro. Eerder al ging een speciale stichting die moet waken over de onafhankelijkheid van de Reuters-redacties akkoord met de overname door Thomson.

Het Britse mediaconcern Pearson en het Amerikaanse CNBC, dochter van General Electric, overwegen een bod te doen op Dow Jones, de uitgever van onder meer The Wall Street Journal. Daarmee krijgt Rupert Murdoch, die eerder al een bod van 5 miljard dollar deed, concurrentie. Pearson en CNBC zouden hun eigen activiteiten in de financiële media in een aparte joint venture willen samenvoegen met Dow Jones. Pearson brengt daarbij zijn Engelstalige zakenkrant Financial Times in en General Electric levert op zijn beurt de financiële televisiezender CNBC. Dat zou één van de krachtigste financieel-economische mediagroepen ter wereld creëren. De nieuwe groep zou een stevig tegengewicht vormen voor de nieuwskolos die de fusie van Reuters en Thomson oplevert. In de constructie van Pearson-General Electric zou de Bancroft-groep, de familiale groep achter Dow Jones, een aandeel van twintig procent kunnen behouden.

Het Zwitserse Adecco, de grootste uitzendgroep ter wereld, heeft het Duitse Tuja overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 800 miljoen euro. Door die operatie ziet Adecco zijn marktaandeel in Duitsland oplopen tot 13 procent. Dat is evenveel als concurrent Randstad. Tuja is een van de belangrijkste uitzendgroepen op de Duitse markt. Tuja telt 630 medewerkers met 127 vestigingen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Er is grote interesse bij de grote internationale uitzendgroepen voor de Duitse markt. Na jaren van zware crisis haalt de Duitse economie opnieuw sterke groeicijfers. De doorgevoerde hervormingen hebben er tevens voor gezorgd dat er meer ruimte is gekomen voor flexibiliteit op de Duitse arbeidsmarkt. De tijdelijke arbeidsmarkt is in Duitsland nog een echte groeimarkt. Tijdelijke tewerkstelling vertegenwoordigt nog maar één procent van de totale Duitse arbeidsmarkt.

Het Nederlandse energieconcern Philips heeft het Amerikaanse lichtbedrijf Color Kinetics overgenomen voor een bedrag van 592 miljoen euro in contanten. Met de overname versterkt Philips zijn positie in LED-verlichting, die minder energie verbruikt en ook langer meegaat dan de traditionele gloeilamp. Philips breidt zijn LED-activiteiten in hoog tempo uit. In maart nam het concern al TIR Systems over, een Canadese branchegenoot van Color Kinetics. Philips denkt Color Kinetics een hoop expertise en afzetkanalen kan toevoegen te kunnen aanbieden. De winstgevendheid van het jonge Amerikaanse bedrijf is niet bijzonder groot. Er werd immers veel geïnvesteerd in ontwikkeling. Philips verwacht dat ook consumenten de overstap zullen maken naar LED-verlichting. Daarom ontfermde het zich vorig jaar november over het armaturenmerk Massive. Philips hoopt bij deze armaturen op termijn zijn LED-lampen te verkopen.

Het Russische staatsolieconcern Rosneft heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de nettowinst met een kwart zien dalen tot 602 miljoen dollar. Het bedrijf moest hogere exportbelastingen betalen en had last van de sterke roebel. De omzet steeg met 12 procent tot 8,2 miljard dollar. Dat was te danken aan de hogere energieprijzen en een vergrote olie- en gasproductie. De olieproductie van Rosneft steeg in de afgelopen drie maanden met 12,5 procent tot 154,4 miljoen vaten. Rosneft kocht dit jaar bij een reeks veilingen grote delen van de inboedel van het vorig jaar failliet verklaarde Russische olieconcern Yukos van gewezen tycoon Mikail Chodorkovsky. Het concern sloot daarvoor leningen van in totaal 22 miljard dollar af. Drie jaar geleden kwam het staatsbedrijf kwam drie jaar geleden al in het bezit van Yuganskneftegaz, het belangrijkste productieonderdeel van Yukos. Dat gebeurde eveneens tijdens een veiling, die door het Kremlin werd afgedwongen.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een miljardenorder van bijna 13 miljard euro binnengehaald. Qatar Airways heeft bij Airbus 83 toestellen besteld. Het gaat bijna allemaal om toestellen van het type A350. Ook de Amerikaanse vliegmaatschappij US Airways gaat 22 toestellen van hetzelfde type bestellen. De A350 moet concurreren met de Boeing 787 Dreamliner, waarvan er meer dan zeshonderd exemplaren zijn besteld. Van de A350 zijn er nu in totaal iets meer dan honderd toestellen besteld. Wel lijkt het weer iets beter te gaan met de A380, het paradepaardje van Airbus en het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. De oplevering daarvan heeft grote vertraging opgelopen, met geschrapte orders en schadeclaims tot gevolg. Vliegtuigmaatschappij Emirates Airlines uit Dubai heeft nu echter acht toestellen besteld, terwijl ook Qatar Airways drie toestellen zou willen. Het gaat om een totaaldrag van 3,5 miljard euro.

Britse automobilisten horen liever de begeleidende stem van stripfiguur Homer Simpson op hun navigatiesysteem dan die van populaire acteurs als Sean Connery of George Clooney. Dat blijkt uit een onderzoek van het Britse technologiebedrijf Palm Europe. Homer Simpson eindigt ver voor de populaire televisiepresentator Terry Wogan en de acteurs Sean Connery en George Clooney. Het dialect van de Midlands de minst populaire taal voor een Brits navigatiesysteem. Amper 2 procent van de Britten wil zich door dat taaltje onderweg laten begeleiden. Uit het onderzoek bleek verder dat 70 procent van de ondervraagden van mening is dat de Britten de beste chauffeurs van Europa te zijn. Toch zegt 84 procent regelmatig de weg kwijt te raken. De helft van hen rijdt vervolgens liever door dan zijn trots opzij te zetten en de weg te vragen. Volgens Palm Europa vindt 80 procent van de Britten dat een navigatiesysteem in de auto wenselijk is.

Meer Nieuws