managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

China wil tijgerhandel herinvoeren

Posted by managing21 on juni 19th, 2007

China zal het verbod op de handel in tijgerbeenderen niet eeuwig handhaven. Dat heeft een woordvoerder van de Chinese dienst voor natuurbehoud gezegd tegenover Chinese media. De Chinese overheid werd onlangs door de Convention on the International Trade in Endangered Species (Cites) van de Verenigde Naties op de korrel genomen voor de grootschalige kweekprogramma’s in Chinese tijgerboerderijen.

In 1993 vaardigde China een verbod uit in de handel van tijgervellen en andere attributen. Maar volgens Wang Wei, assistent-directeur van de Chinese dienst voor natuurbehoud, moet dat verbod herzien worden en moet daarbij ook rekening gehouden worden met de lobby die streeft naar een herinvoeren van de handel in dieren. Volgens Cites zou een dergelijke beslissing echter kunnen leiden tot een complete uitroeiing van de Chinese wilde tijger.

“Volgens Wang Wei zou een blijvend verbod echter een verspilling betekenen, want dan zouden dode tijgers ook niet gebruikt kunnen worden voor de Chinese traditionele geneeskunde,” aldus het persbureau Associated Press. “China zou nu van plan zijn om uit te zoeken of een opheffing van het verbod zou leiden tot een vermindering van de stroperij en zou kunnen bijdragen tot de conservatie van de wereldwijde tijgerpopulatie.”

Cites stelt echter dat tijgers niet mogen gekweekt worden voor commerciële doelstellingen. “Indien China het verbod opheft, is het lot van de tijgers bezegeld,” vertelde Sue Lieberman, woordvoerster van het World Wildlife Fund. In China zouden nog slechts enkele tientallen wilde tijgers leven. Wereldwijd zou het gaan om slechts enkele duizenden exemplaren. China is het enige land waar tijgers massaal gekweekt worden. Er wordt daarbij gewag gemaakt van 5.000 exemplaren.

De tijger neemt in de traditionele Chinese geneeskunde een belangrijke plaats in. Tijgerderivaten worden gebruikt als behandeling van allerlei ziektes, gaande van verkoudheden tot reuma.