managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Sponsoroorlog in Amerikaanse autosport

Posted by managing21 on juni 19th, 2007

In de Verenigde Staten is er een echte sponsoroorlog aan de gang tussen NASCAR, de Amerikaanse autosportfederatie en het telecombedrijf AT&T. De federatie wordt immers gesponsord door Nextel, een directe concurrent van AT&T. Dat heeft zelf een samenwerkingsverband met het Richard Childress Racing Team van piloot Jeff Burton. In de meeste sporttakken wordt daarvoor een oplossing gevonden, maar blijkbaar niet in de autosport.

In 2004 sloot NASCAR een overeenkomst met sponsor Nextel voor een bedrag van 700 miljoen dollar. Op dat ogenblik had Richard Childress Racing echter een persoonlijke samenwerking met Cingular, een concurrent van Nextel. NASCAR gaf echter zijn zegen voor een verdere samenwerking tussen Jeff Burton en Cingular, dat zijn logo’s verder op de racewagens van het team mocht blijven plaatsen.

Dat veranderde echter toen Cingular onlangs werd overgenomen door AT&T. Het raceteam kreeg van de Amerikaanse autosportfederatie geen toelating om de logo’s van Cingular te vervangen door die van AT&T. Het telecombedrijf legde daarop klacht neer tegen de Amerikaanse autosportfederatie. Het bedrijf kreeg van de rechter het gelijk van zijn kant en kreeg de toelating om zijn logo’s te plaatsen op de auto van Jeff Burton.

NASCAR sloeg echter terug en eiste van AT&T een schadevergoeding van 100 miljoen dollar omdat het bedrijf de sponsorreglementen van de Amerikaanse autosportfederatie zou hebben overtreden. AT&T blijkt echter niet erg onder de indruk te zijn van de dreigementen van NASCAR, want het sloeg onmiddellijk terug met de aankondiging dat de samenwerking met Jeff Burton werd verlengd voor een periode van drie jaar.

“Dit soort sponsoronenigheid is schering en inslag in de sport,” vertelde Ethan Horwitz, specialist intellectueel eigendomsrecht bij het advocatenkantoor King & Spalding, aan het magazine The Register. “Het gebeurt geregeld dat een sport gesponsord wordt door een merk dat een concurrent is van de commerciële partner van een team. Maar het gebeurt zelden dat deze problemen voor de rechter komen.”

“Bedrijven zoals Coca-Cola en Pepsi, Nike en Adidas en de bierproducenten hebben geleerd hoe ze daar moeten mee omgaan,” aldus nog Horwitz. “Maar de Amerikaanse autosport moet op dat vlak duidelijk nog een leerproces doormaken.”