managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Philips blijft kampioen patentaanvragen

Posted by managing21 on juni 20th, 2007

Het Nederlands elekronicaconcern Philips heeft het voorbije jaar de meeste patentaanvragen ingediend bij de European Patent Office (EPO). Dat blijkt uit de cijfers van de organisatie, die de patentbescherming in de 27 lidstaten van de Europese Unie beheert. Philips diende het voorbije jaar bij het EPO in totaal 4.425 patentaanvragen in. Daarna volgen het Koreaanse Samsung (2.355) en het Duitse Siemens (2.319).

Van alle lidstaten van de Europese Unie legde Duitsland het meeste aanvragen neer. Het gaat om een totaal van 24.900 patenten. Daarmee heeft Duitsland een grote voorsprong op de andere landen. Frankrijk staat met 8.010 patenten op een tweede plaats, gevolgd door Nederland, dat 7.400 aanvragen totaliseerde. Van de niet-Europese landen was de Verenigde Staten met 342.800 de grootste indiener van patentaanvragen. Vanuit Japan werden 22.140 aanvragen ingediend.

Het totaal aantal patentaanvragen steeg het voorbije jaar met 5 procent naar een recordaantal van 207.300 dossiers. Opmerkelijk is dat in Nederland, dat nochtans de lijstaanvoerder in huis heeft, het aantal aanvragen daalde. In de meeste andere landen ging het aantal aanvragen omhoog. Uiteindelijk werden door het European Patent Office 62.780 patenten toegewezen. Dat is een stijging van 18 procent ten opzichte van het jaar voordien. Het EPO verwacht dit jaar een verdere stijging met 5 procent. Dat zou het aantal aanvragen doen stijgen tot meer dan 220.000.