managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Berlijns toerisme blijft inspelen op Ostalgie

Posted by managing21 on juni 21st, 2007

Berlijn speelt zijn DDR-verleden volop uit als toeristische troef. Uiteraard waren er al de restanten van de Berlijnse Muur en Checkpoint Charley, de doorgang tussen de voormalige Amerikaanse en Russische zones, maar later kwamen er ook de Trabi-safari’s, rondritten met aftandse Oostduitse Trabants. Nu speelt ook het budgethotel Ostel aan de Wriezener Karree in de buurt van het Ostbahnhof in op die Ostalgie, de fascinatie voor het communistische verleden van Berlijn.

Eigenaren Guido Sand en Daniel Helbig hebben de sfeer van het communistische Oost-Berlijn zoveel mogelijk proberen te reconstrueren. “Behalve de toiletten, het beddengoed, matrassen en gootsteen hebben de eigenaren allerlei oude spullen opgedoken op rommelmarkten en eBay of overgenomen van vrienden en familie,” schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf. Het is volgens de krant wellicht het enige hotel ter wereld dat moeite doet om zo weinig luxueus als mogelijk te blijven.

Het hotel (www.ostel.eu) is gesitueerd in een gebouw uit het communistisch tijdperk, vlak bij het langste overgebleven stuk van de Berlijnse Muur. Op de vier klokken achter de receptie van het budgethotel Ostel is te zien hoe laat het is in Berlijn, Havana, Moskou en Beijing, de vier grote centra van het communistische verlden. Overnachten in het hotel kan vanaf negen euro in een gemeenschapskamer of vanaf 59 euro in een tweepersoonskamer.