managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Thaise ex-premier eigenaar van Manchester City

Posted by managing21 on juni 21st, 2007

Het bestuur van de Britse voetbalclub Manchester City schaart zich achter een overnamebod van UK Sports Investments, de holding van de de gewezen Thaise eerste minister Thaksin Shinawatra en diens zoon Panthongtae en dochter Pinthongta. De in eigen land in ongenade gevallen Shinawatra wil 81,6 miljoen Britse ponden betalen voor de club. Shinawatra wil Manchester City naar eigen zeggen opnieuw naar de absolute top leiden.

Thaksin Shinawatra werd in september vorig jaar tijdens een vreedzame staatsgreep aan de kant gezet. Sindsdien leeft de man in Londen. Hij wordt er door de nieuwe Thaise regering zich tijdens zijn bewind schuldig gemaakt te hebben aan frauduleuze praktijken op de immobiliënmarkt. Hij werd zopas officieel in staat van beschuldiging gesteld. Indien Shinawatra inderdaad schuldig wordt bevonden, riskeert hij tien jaar cel.

Vorig week werden in Thailand bankrekeningen van Thaksin geblokkeerd. Het gaat daarbij om een bedrag van 1,5 miljard dollar. “Maar Thaksin heeft heel veel geld,” verklaarde de nieuwe Thaise eerste minister Surayud Chulanont tegenover het persbureau Reuters. Een woordvoerder van Thaksin benadrukte dat het geld dat de gewezen Thaise premier in Manchester City wil investeren, helemaal legaal is.

Thaksin heeft zijn fortuin verdiend in de telecommunicatiesector. Volgens insiders wil hij met de overname van de Britse voetbalclub in contact blijven met de voetbalgekke Thaise bevolking. “Weinigen geloven immers dat Thaksin zich inderdaad definitief uit de politiek wil terugtrekken,” stipt Reuters aan. “Voor velen is het bezit van Manchester City op pr-gebied veel lucratiever dan een grote verkiezingscampagne.”

UK Sports Investments heeft op dit ogenblik ongeveer 56 procent van de aandelen van Manchester City in handen.