managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 22nd, 2007

Een leidinggevende van Shell in Rusland is vertrokken twee weken nadat een e-mail van zijn hand uitlekte. David Greer, de plaatsvervangend bestuursvoorzitter van Sakhalin Energy, schreef in een motiverende e-mail aan zijn personeel een hekel te hebben aan lafaards. Een woordvoerder van Shell in Moskou bevestigde het vertrek, maar zei niet of het te maken had met de e-mail. De e-mail van Greer werd bekritiseerd om de agressieve toon en het gebruik van uitspraken van de Amerikaanse generaal George Patton in de Tweede Wereldoorlog. Shell heeft onder zware politieke druk zijn meerderheidsbelang in het project, op het gelijknamige eiland voor de Siberische kust, moeten verkopen aan het Russische staatsbedrijf Gazprom. Andere aandeelhouders in Sachalin II zijn de Japanse conglomeraten Mitsui en Mitsubishi.

De Europese datawaakhond die onlangs Google op de vingers tikte omdat het zoekgegevens te lang bewaart, gaat ook andere zoekmachines controleren. Ook heeft de organisatie gezegd binnenkort te zullen reageren op de brief van Google. In eerste instantie had Google de waakhond meegedeeld de informatie over zoekopdrachten van gebruikers gedurende 18 tot 24 maanden te bewaren. Nadat de Artikel 29 Data Bescherming Werkgroep had aangegeven deze periode te lang te vinden, probeerde Google de werkgroep te sussen door in een brief voor te stellen de periode te verkorten tot 18 maanden. De Artikel 29 werkgroep komt in september bijeen. Het ligt dan ook voor de hand dat Google tot die tijd moet wachten op een antwoord. Overigens overweegt Google consumenten de mogelijkheid te bieden zoekgegevens langer dan de aangegeven 18 maanden te bewaren.

Het olieconcern British Petroleum (BP) staat op het punt de exploitatie van het Siberische aardgasveld Kovykta af te staan aan Gazprom, het Russische aardgasbedrijf dat gecontroleerd wordt door de Russische overheid. Met de deal zou 1 miljard dollar gemoeid zijn. Momenteel heeft BP via TNK-BP, een Brits-Russische joint venture, een belang van 62,7 procent in het Kovykta-veld in Siberie. BP en Gazprom zouden, eens het Britse concern zijn belang verkocht heeft, een joint venture-constructie opzetten ter waarde van 3 miljard dollar. BP en Gazprom zouden beide even groot zijn in die nieuwe constructie. Het is niet uitgesloten dat TNK-BP dan alsnog een minderheidsbelang in Kovykta verwerft. Een woordvoerder van TNK-BP zei dat er nog verschillende obstakels overwonnen moeten worden om tot een consensus te komen. Maar een deal zou eerder vroeg dan laat uit de bus komen.

Bombardier en Embraer, de grootste twee constructeurs van regionale vliegtuigen, zijn bijzonder optimistisch over de toekomst van de sector. Ze verwachten dat maatschappijen almaar grotere regionale toestellen kopen en dat ook de renaissance van de turboprop, een schroefvliegtuig, doorzet. Het Canadese Bombardier denkt dat de komende twintig jaar 11.200 toestellen met 20 tot 149 stoelen worden verkocht. Het Braziliaanse Embraer houdt het iets bescheidener op 7.500 toestellen, maar spreekt over een kleiner segment, dat van 30 tot 120 stoelen. De twee constructeurs zijn het erover eens dat het gros van de orders zich zal situeren in het subsegment van 91 tot 149 stoelen. De gemiddelde regionale jet of turboprop wordt dus groter. In 2000 telde een doorsnee regionaal vliegtuig 50 stoelen, vandaag is dat al meer dan 75 zitjes.

Het Italiaanse Luxottica, de grootste zonnebrillenmaker van de wereld en bekend van het merk RayBan, koopt zijn Californische sectorgenoot Oakley voor 2,1 miljard dollar (1,57 miljard euro). Luxottica, dat onder licentie ook de merkbrillen van Burberry, Chanel, Dolce & Gabbana, Prada, Polo Ralph Lauren en Versace maakt, realiseert twee derde van zijn omzet in de Verenigde Staten, wat vorig jaar neerkwam op een bedrag van 4,7 miljard euro. Daarop werd een nettowinst van 424 miljoen euro geboekt. Oakley, dat behalve zonnebrillen ook schoenen, kleding en horloges maakt, was in 2006 goed voor een omzet van 762 miljoen dollar (569 miljoen euro) en een nettowinst van 45 miljoen dollar (33,6 miljoen euro). Onder anderen de wielrenners Lance Armstrong en Greg LeMond promootten het merk. Luxottica verwacht dat de overname synergievoordelen ter waarde van minstens 100 miljoen euro oplevert.

In de Franse industrie leidde leidde de delokalisatie in de periode 2000-2003 tot een verlies van gemiddeld 14.975 banen per jaar in Frankrijk. Dat blijkt uit cijfers van Insee, het Franse statistische bureau. In de periode 1995-1999 bleef het verlies aan jobs nog beperkt tot 12.952. Vooral landen met opkomende economieën profiteren van het vertrek van bedrijven uit Frankrijk. Het aantal banen dat naar die landen verhuist, steeg van 37 procent in 1995-1999 naar 57 procent in 2000-2003. De grote slokop is China. Het percentage gedelokaliseerde banen naar dat land is tussen de twee onderzochte periodes gestegen van 30 naar 48 procent. President Nicolas Sarkozy beloofde in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van april en mei maatregelen te nemen om de delokalisatie een halt toe te roepen. Sarkozy zegt de loonkost te willen verlagen, maar dat zou gecompenseerd worden door hogere btw-tarieven.

De financiële kranten The Wall Street Journal en Financial Times (FT) komen niet in één groep terecht. Gesprekken tussen FT-moeder Pearson en het industriële conglomeraat General Electric (GE) om samen een bod op Dow Jones uit te brengen, zijn stukgelopen. Pearson en GE zouden samen werken aan een tegenzet voor het bod van 5 miljard dollar (3,73 miljard euro) dat mediatycoon Rupert Murdoch bijna twee maanden geleden op Dow Jones lanceerde. Ondertussen heeft de directie van Dow Jones de hoofdaandeelhoudende familie Bancroft aan de kant geschoven en onderhandelt ze nu rechtstreeks met News Corp. Dat maakte Dow Jones bekend vlak voor de directie een alternatief overnamebod ontving van de internetmiljonair Brad Greenspan, de voormalige eigenaar van de sociale netwerksite MySpace. Hij bood de Bancroft-familie aan een belang van 25 procent te kopen.

Inkjetprinters verspillen tot meer dan de helft van de inkt. Dat blijkt uit een studie van het Duitse studiebureau TÜV Rheinland. Het bureau testte acht printers van verschillende fabrikanten met één, drie of vijf inktpatronen. Gemiddeld gooien pc-gebruikers 42 procent van de inkt in de patronen in de prullenmand. Bij het afdrukken van zakelijke documenten, zoals presentaties, gaat het zelfs om 53 procent. Vooral printers die één patroon (cartridge) gebruiken voor meerdere kleuren blinken niet echt uit in efficiënt gebruik. Een patroon dat meerdere kleuren combineert, moet al vervangen worden zodra één kleur is opgebruikt. Printers die over meerdere patronen beschikken voor verschillende hoofdkleuren lijken wat dat betreft een stuk zuiniger, besluit het studiebureau.

‘Citizen Kane’, de film over het leven van de krantenmagnaat William Hearst, is de beste Amerikaanse film aller tijden. Tot die conclusie kwam het American Film Institute (AFI). ‘Citizen Kane’ werd in 1941 ingeblikt door Orson Welles. In de vorige AFI-lijst, opgesteld in 1998, stond de film eveneens op de eerste plaats. ‘The Godfather (part I)’ en ‘Casablanca’ wisselen van plaats: het gangsterepos van Francis Ford Coppola bekleedt de tweede plaats, de oorlogsromance van Michael Curtiz (met Bogart en Bergman) valt terug naar de derde plaats. ‘Raging Bull’, het zwart-witte meesterwerk uit 1980 van Martin Scorsese, springt van 24 naar 4. ‘Singing in the Rain’ vervolledigt de top vijf. Ondanks het verdwijnen van ‘Close Encounters of the Third Kind’, blijft Steven Spielberg met vijf films de meest voorkomende cineast in de lijst van beste Amerikaanse films.

Bij de Zwitserse farmareus Novartis heeft de algemeen directeur, Daniel Vasella, 28 miljoen euro verdiend, 806 keer meer dan de minst betaalde bediende in dat bedrijf. Dat heeft de Zwitserse vakbond Unia gemeld in een onderzoek naar de verschillen in lonen. “Dit is het grootste verschil dat we hebben opgemerkt,” verduidelijkt Unia. Novartis daarentegen beweert dat deze cijfers nonsens zijn. Een woordvoerder van Novartis meldde dat de cijfers waarop Unia zich heeft gebaseerd niet kloppen. “Het loon van Vasella ligt volgens Unia twee keer hoger dan in werkelijkheid,” wordt er opgemerkt. Unia meldt een algemene verhoging van de salarissen en meent dat dit een bewijs is van de bloeiende economie van Zwitserland. De salarissen van Zwitserse bedrijfsleiders zijn vorig jaar met 22 procent gestegen, die van bedienden maar met 1,7 procent. In de banksector is deze stijging het meest opmerkelijk.

Meer Nieuws