managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Smart creëert zuinigste dieselauto

Posted by managing21 on juni 22nd, 2007

Autoconstructeur Smart brengt de Fortwo CDI uit, een dieselmodel dat gemiddeld slechts 3,3 liter per honderd kilometer verbruikt. Daarmee is Fortwo CDI volgens Smart ook de auto die wereldwijd het minste koolstofdioxide uitstoot. De minimumprijs van de Fortwo CDI bedraagt 13.950 euro. Dat is wel 4.955 euro meer dan de minimumprijs van de benzineversie, wat een prijsverschil van 55 procent betekent.

De Smart Fortwo CDI wordt aangedreven door een driecilinder dieselmotort met een motorinhoud van 799 cc. Dat zorgt voor een vermogen van 45 pk, waardoor de acceleratie naar honderd kilometer per uur 19,8 seconden duurt. Tegenover de bescheiden prestaties staat wel een uitstoot van amper 88 gram koolstodioxide per kilometer. Een volle tank biedt de Smart Fortwo CDI een actieradius van ongeveer duizend kilometer.

Smart is een dochtermerk van DaimlerChrysler. De Fortwo CDI is beschikbaar in een coupéversie en een cabrioletuitvoering. De Fortwo was ook het eerste model dat door de Duitse constructeur op de markt gebracht werd. Later kwamen daar de Fortwo Crossblade, de Roadster, Roadster Coupé en de ForFour op de markt gebracht. Maar omdat het merk het financieel bijzonder moeilijk heeft, werden die modellen inmiddels weer afgevoerd.