managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 25th, 2007

Luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines gaat bij Airbus twintig toestellen van het type. Met de verkoop van de langeafstandsvliegtuigen is 3,7 miljard dollar gemoeid. De verklaring van Singapore Airlines is een bevestiging van een intentieverklaring die beide bedrijven in juli 2006 tekenden. De levering van de twintig vliegtuigen wordt verwacht in 2013. Het nieuws betekent een serieuze opsteker voor het A350-programma van Airbus, want de verkoop van het langeafstandsvliegtuig loopt achter op de 787 van Boeing. De 787 of Dreamliner van aartsrivaal Boeing is de tegenhanger van de A350 en een groot verkoopssucces. Singapore Airlines, de meest rendabele luchtvaartmaatschappij van Azië, wil met de extra toestellen het toegenomen Aziatische luchtverkeer opvangen. Airbus kon tot dusver al enkele mooie orders aankondigen op de Internationale luchtshow Le Bourget in Parijs.

Het Duitse chemieconcern BASF en het Amerikaanse IT-bedrijf IBM zullen samen chemische oplossingen ontwikkelen voor computerchips van de volgende generatie. De bedrijven stellen dat hun technologie al in 2010 in de halfgeleiderindustrie in Noord-Amerika, Azië en Europa zal worden gebruikt. De microprocessoren zijn de voorbije jaren alsmaar sterker en krachtiger geworden. De traditionele halfgeleiders die nu worden gebruikt, bereiken stilaan hun grens. BASF en IBM starten daarom dit jaar nog met de productie van hun revolutionaire halfgeleidertechnologie. Dat is volgens BASF-topman Ralf Fink een duidelijke sprong voorwaarts in de toekomst van de halfgeleiderindustrie. Het onderzoekswerk ter voorbereiding op de ontwikkeling van de nieuwe technologie zal zowel bij IBM in het Amerikaanse Yorktown Heights als op de BASF-zetel in Ludwigshafen gebeuren.

Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS, moedermaatschappij van Airbus, onkent dat het de verkoop bestudeert van zijn belang in de Franse vliegtuigbouwer Dassault Aviation. In een interview met de Financial Times had Tom Enders, de Duitse covoorzitter van EADS, die mogelijkheid geopperd. Een dergelijke optie werd op het hoogste niveau besproken, zo werd Enders geciteerd. De gesprekken hierover zijn pas begonnen, luidde het. EADS heeft een belang van 46,3 procent in Dassault Aviation. Tegen de huidige beurskoers is de participatie circa 3,5 miljard euro waard. Die middelen zouden EADS meer ademruimte geven bij projecten zoals de A350, het toestel voor de lange afstand. n de marge van het luchtvaartsalon op Le Bourget heeft covoorzitter Louis Gallois dit voornemen echter officieel ontkend.

De ‘South Stream’ moet Russisch aardgas onder de Zwarte Zee via de Balkan naar Zuid-Europa en Italië brengen. De nieuwe pijplijn wordt 900 kilometer lang en duikt onder de Zwarte Zee naar Bulgarije, loopt vervolgens door Oostenrijk en Slovenië en eindigt in Italië. Het Italiaanse energiebedrijf Eni stapt mee in het project. Eni kan via de nieuwe pijplijn het gas uit zijn Centraal-Aziatische velden – die het van het ontbonden Russische bedrijf Yoekos heeft overgenomen – naar Europa te vervoeren. Poetin hoopt met de bouw van de South Stream-pijplijn de energie-ambities van de Balkanlanden steunen, zei hij in Zagreb. Rusland wil ook de mogelijkheid onderzoeken in de Balkan ondergrondse opslagplaatsen voor gas te bouwen. De Russen denken ook aan een verbetering van de efficiëntie van de energiecentrales en het verbinden van de hoogspanningsnetten in die regio.

De Europese Unie heeft de Amerikaanse mediagiganten NBC Universal en News Corporation de toelating gegeven voor de lancering van een online televisiekanaal. Dat zou de concurrentie met YouTube van zoekmachinegigant Google moeten aangaan. De Europese Commissie keurde de joint venture goed omdat het geen antitrust problemen voorziet en geen klachten heeft ontvangen van rivalen. NBC Universal en News Corporation zouden honderd miljoen dollar investeren in het nieuwe mediakanaal. Het online project gaat deze zomer van start en zal streaming content aanbieden de televisie- en filmdivisies van NBC Universal en News Corporation, waaronder Universal Pictures, Twentieth Century Fox en de televisiestations CNBC, Telemundo, Fox en British Sky Broadcasting. News Corporation probeert al geruime tijd een grotere aanwezigheid op internet te creëren.

Schiphol Group wil niet langer praten over een privatisering van de Nederlandse nationale luchthaven beu. De Schiphol-top heeft in een brief aan de Nederlandse minister van financiën Wouter Bos laten weten niet in te gaan op een uitnodiging om volgende maand opnieuw een toelichting rond de privatisering te geven. Er kan van de Schiphol-top naar eigen zeggen niet verwacht worden om opnieuw energie te steken in een proces waarvan de uitkomst zo ongewis is en de negatieve uitkomst misschien al wel van tevoren vaststaat. Het Amsterdamse stadsbestuur heeft als kleinaandeelhouder zijn veto uitgesproken over een privatisering. De Nederlandse overheid is als grootaandeelhouder wel voorstander van een verkoop, maar zegt niets anders te kunnen dan de visie van Amsterdam te volgen. De Schiphol Group zelf vindt privatisering een noodzaak.

Amerikaanse auto’s moeten in 2020 gemiddeld dertig procent minder benzine verbruiken. De Amerikaanse senaat heeft ingestemd met een wet die ervoor moet zorgen dat alle auto’s, van personenwagen tot kleine truck, in 2020 gemiddeld voor vijftien kilometer niet meer dan één liter verbruiken. Op dit ogenblik is dat nog altijd elf kilometer met één liter. Als de energiezuinigere auto’s eenmaal rondrijden dan scheelt dat de Amerikanen vier miljoen liter benzine per dag. Het is voor het eerst in ruim twintig jaar dat de Amerikaanse volksvertegenwoordiging de sterke autolobby strengere eisen oplegt. In eerste instantie ging het voorstel nog veel verder en zouden ook allerlei belastingvoordelen voor de oliemaatschappijen worden afgeschaft. Dit deel van de wet haalde het niet, omdat de olielobby dreigde dat belastingverhoging ten koste zou gaan van hun zoektocht naar nieuwe oliebronnen.

Slachtoffers en nabestaanden van het gifschandaal met het schip Probo Koala in Ivoorkust eisen meer schadevergoeding. Het geld dat de Nederlandse firma Trafigura heeft gebruikt voor schadevergoedingen wordt door de Ivoriaanse regering volgens hen niet voldoende gebruikt voor schadevergoedingen. De slachtoffers hebben een onderhoud geëist met president Laurent Gbagbo. Afgelopen zomer werd het giftig afval van het schip Probo Koala gedumpt in sloten, greppels en afvalhopen in Abidjan. Zeker zestien mensen kwamen om het leven en tienduizenden mensen werden ziek. Het bedrijf betaalde 150 miljoen euro in een eerste overeenkomst met de regering. Ivoorkust eist nog meer geld en slachtoffers willen nog meer schadevergoedingen afdwingen via de rechter. De Ivoriaanse overheid heeft voorgesteld om iedereen die ziek werd van het gif een bedrag te geven van 300 euro. Anderen krijgen hogere bedragen, tot 150.000 euro in geval van een overlijden.

De regionale overheid van Toscane heeft toegestaan dat er verkennende olieboringen gebeuren in een gebied van 1.500 vierkante kilometer in de Chiantistreek. Temeer omdat Toscane over de hele wereld bekendstaat om zijn schoonheid en op de Unescolijst van werelderfgoed wordt genoemd, komt de beslissing als een verrassing. De eerste vergunningen werden toegekend aan oliemaatschappij Heritage Petroleum, maar het bedrijf houdt vol dat die enkel voor onderzoek zijn. Italiaanse milieuverenigingen zijn al begonnen aan protestacties tegen de beslissing. Mario Lupi, hoofd van de groene partij in Toscane, zegt daarbij dat niemand de bevoegdheid heeft om Toscane om te vormen tot een Texaans olieveld. Dat er ooit effectief olie zal worden geboord in Toscane valt echter te betwijfelen. Claudio Martini, de president van de Toscaanse regio, trok na de eerste protesten al zijn staart in. Hij verklaarde dat hij de intrekking van de vergunningen overwoog.

De beroemdste Amerikaanse gevangene, societyfiguur Paris Hilton, zal de dag na haar vrijlating uit de gevangenis een interview geven aan de beroemde talkshowhost Larry King op CNN. Oorspronkelijk stond er bij Larry King een interview met filmmaker Michael Moore op het programma, maar hij moet nu plaats ruimen voor Hilton. Paris Hilton zal waarschijnlijk morgen de gevangenis mogen verlaten. Ze zal dan 23 dagen in de cel hebben gezeten, ongeveer de helft van de celstraf van 45 dagen die de rechter haar had opgelegd wegens rijden zonder rijbewijs. De voorbije week woedde een hevige strijd tussen de verschillende tv-netten om het eerste Hiltoninterview te kunnen brengen na haar verblijf in de cel. Volgens sommige berichten hadden ABC en NBC tot één miljoen dollar geboden voor een exclusief gesprek, maar de zenders ontkennen dat ze geld hebben geboden. Ook CNN houdt vol dat er geen cent werd betaald voor het gesprek.

Meer Nieuws