managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bankautomaat wordt veertig jaar

Posted by managing21 on juni 25th, 2007

De geldautomaat viert deze week een speciale verjaardag. Het toestel werd immers veertig jaar geleden door de Engelse bank Barclays in Enfield, in het noorden van Londen, voor het eerst in gebruik genomen. Uitvinder was nu 82-jarige John Shepherd-Barron. De eerste officiële gebruiker was Reg Varney van de populaire Britse televisiereeks ‘On the Buses’. Tegelijkertijd verkondigt Shepherd-Barron het einde van het cash geld.

Het waren de snoepautomaten die John Shepherd-Barron op zijn idee brachten. “Ik was ervan overtuigd dat er ook een manier moest zijn om iedereen over de hele wereld over zijn eigen geld te kunnen beschikken,” vertelde hij aan BBC News. Shepherd-Barron, die destijds voor de drukkerij De La Rue werkte, benaderde Barclays met zijn voorstel. Het contract werd nagenoeg onmiddellijk getekend.

Plastic bankkaarten waren toen nog niet in gebruik. De machine van Shepherd-Barron gebruikte daarom cheques die waren voorzien van een laagje carbon-14, een licht radioactieve stof. De machine herkende daardoor de cheque en vergelijk hem vervolgens met een pin-nummer. De eerste machines betaalden een maximum van tien Britse pond per pinbeurt, maar dat was volgens de uitvinder toen ruim voldoende voor een weekend uit.

De pincode kwam pas later. Shepherd-Barron kwam op het idée toen hij zich realiseerde dat hij nog altijd zijn stamboeknummer met zes cijfers uit zijn legerdienst kon onthouden. “Maar mijn echtgenote zei dat ze slechts vier cijfers kon onthouden,” vertelde hij. “Op die manier werden de vier cijfers de wereldstandaard voor de pincode. Aan de machine in Enfield werd een herinneringsplaats aangebracht ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de automaat.

Shepherd-Barron gelooft echter niet dat de automaat nog lang zal gebruikt worden om geld uit de muur te halen. “Geldtransport is veel te duur,” voerde hij aan. “Het contant geld zal binnen drie tot vier jaar beginnen te verdwijnen. Cash transacties zullen vervangen worden door mobiele telefoons, zelfs voor minieme geldtransacties.”