managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Marktwaarde Nintendo bedreigt Sony

Posted by managing21 on juni 25th, 2007

Gameproducent Nintendo steekt concurrent Sony naar de troon. Op de Osaka Stock Exchange haalde Nintendo vandaag immers een marktwaarde van 6,56 triljoen yen, ongeveer 52,9 miljard dollar. Sony daalde tegelijkertijd tot een marktwaarde van 6,5 triljoen yen. Die daling werd veroorzaakt door de twijfels van de investeerders over de toekomst van de divisies videogames en elektronica van Sony. Op het einde van de beurs herstelde Sony echter zijn marktleiderschap.

Het is volgens het persbureau AFP vooral de Wii-gameconsole die Nintendo bijzonder populair maakt. “Nintendo dominteert al geruime tijd de draagbare videogame-toestellen, maar bedreigt nu ook de vaste consoles van Sony,” aldus het persbureau. “De Wii-toepassingen overstijgen de Playstation-verkoop van Sony in belangrijke markten, zoals de Verenigde Staten en Japan.”

Nintendo realiseert volgens AFP ook sterke verkoopcijfers voor zijn mobiele Nintendo DS en het spel Brain Age, dat befaamd staat als geheugentrainer. De aandelen van Nintendo, dat in 1889 op de markt kwam als producent van speelkaarten, zijn de voorbije vier jaar meer dan vijf keer in waarde gestegen. Op het gebied van inkomsten is Nintendo nochtans acht keer kleiner dan Sony.

Vooral de winstgroei bij Nintendo draagt veel bij tot de stijging van de marktwaarde. Tijdens het voorbije boekjaar realiseerde Nintendo een winstgroei van 77,2 procent tot 174,3 miljard yen, terwijl Sony tijdens dezelfde periode slechts aan een winstgroei met 2,2 procent tot 126,33 miljard yen kwam. Bij het afsluiten van de Osaka Stock Exchange haalde Nintendo een marktwaarde van 6,93 triljoen yen, maar Sony nam met 6,48 triljoen yen toch opnieuw de leiding.