managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Google dreigt Duitse maildienst te stoppen

Posted by managing21 on juni 25th, 2007

Het internetbedrijf Google dreigt ermee zijn Duitse webmaildienst Google Mail op te doeken. Daarmee reageert Google op de plannen van de Duitse regering om vanaf volgend jaar anonieme e-mailaccounts te verbieden. Het internetbedrijf zegt bij zijn standpunt te blijven om internetgebruikers wereldwijd in staat te stellen om zich te onttrekken aan overheidsrepressie.

De Duitse regering werkt aan een nieuwe wetgeving die anonieme e-mailaccounts verbiedt. Volgens de plannen zouden alle data die via internet of telefoon worden verstuurd, zes maanden lang bewaard moeten worden. Duitsland stuurt aan op een verbod van diensten die het mogelijk maken dergelijke communicatie anoniem te houden. Maar Google dreigt ermee zijn Duitse e-maildienst op te doeken indien de Duitse regering voet bij stuk houdt.

Het is niet de eerste keer dat Google in Duitsland met conflicten geconfronteerd wordt. De Amerikaanse zoekmachine mag er zijn e-maildienst niet onder de naam G-Mail aanbieden. Die benaming werd immers geregistreerd door een Duitse zakenman die online en offline postdiensten aanbiedt. Daardoor zag Google zich verplicht op de Duitse markt te werken als Google-Mail.

Opmerkelijk is trouwens dat Google in Europa zelf bekritiseerd wordt omdat het bedrijf teveel gegevens van zijn gebruikers zou verzamelen.