managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Google één van de grootste serverproducenten

Posted by managing21 on juni 25th, 2007

Bedrijven als Hewlett-Packard, IBM en Dell worden beschouwd als de grootste serverproducenten van de wereld, maar in dat rijtje hoort volgens Gartner eigenlijk ook het internetbedrijf Google thuis. Volgens sommigen is Google eigenlijk al de tweede grootste serverfabrikant mag genoemd worden. Google heeft volgens hen gigantische serverbehoeften en vult die zelf in.

Uit cijfers van Gartner blijkt dat de verkoop op de servermarkt vorig jaar gedomineerd werd door IBM (32 procent), Hewlett-Packard (27 procent), Sun (10,8 procent) en Dell (10,3 procent). Op grote afstand volgt Fujitsu/Siemens (4,8 procent). “Maar Gartner-analist Martin Reynolds wees er al eerder op Google net zo goed een infrastructuurleverancier is als een zoekmotor,” stipt het magazine Channelweb.nl aan.

Het magazine voert aan dat Richard Brandt van Entrepreneur Watch ervan uitgaat dat Google wereldwijd al doorstootte naar de tweede plaats. Vorig jaar was Google ook de vijfde grootste klant van chipfabrikant AMD en volgens sommige waarnemers zou de zoekgigant zelfs overwegen zijn eigen halfgeleiders te bouwen. Volgens Brandt omvat het serverpark van Google op dit ogenblik 450.000 tot 700.000 toestellen.

Daarmee zou Google wereldwijd uitgegroeid zijn tot de grootste fabrikant en gebruiker van servers. Het bedrijf zou tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 597 miljoen dollar geïnvesteerd hebben in informatica-infrastructuur.