managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 26th, 2007

Private equity-bedrijf Candover is van plan een overnamebod uit te brengen op Stork van 1,5 miljard euro. De raad van commissarissen en de raad van bestuur van Stork steunen het bod en bevelen het aan. Ook de centrale ondernemingsraad staat achter een verkoop aan Candover. De ondernemingsraad ziet dit als goede mogelijkheid voor Stork om zijn strategie uit te voeren. Centaurus en Paulson, de activistische aandeelhouders die samen ongeveer 33 procent van de aandelen in Stork bezitten, steunen het bod eveneens. Zij hebben onherroepelijk toegezegd hun stukken aan te melden wanneer een officieel bod wordt uitgebracht. De twee hedgefondsen drongen eerder aan op een opsplitsing van Stork omdat zij vonden dat de verschillende divisies zoals Aerospace en de productie van machines voor de voedselverwerkende industrie, geen enkele overlap hebben. Zij wilden dat Stork zich alleen op de luchtvaartindustrie zou gaan concentreren.

Iberdrola, de Spaanse energiegroep waarin de Frère-holdings GBL en NPM een belang van respectievelijk 3 en 2 procent aanhouden, heeft de Amerikaanse sectorgenoot Energy East overgenomen voor 3,4 miljard euro. De Spaanse groep neemt ook de schuld van 3 miljard euro over. Energy East is in vijf staten actief als producent en verdeler van energie: New York, Maine, Massachusetts, New Hampshire en Connecticut. De groep was in 2006 goed voor een nettowinst van 260,9 miljoen dolar, iets meer dan het jaar voordien. Verwacht wordt dat de overname in 2008 volledig zal zijn afgerond. De overname van Energy East past in het voornemen van Iberdrola om een “Atlantische As” te creëren tussen Schotland en Noord-Amerika. De op een na grootste energiegroep van Spanje nam vorig jaar nog Scottish Power over voor ruim 17 miljard euro.

De raad van bestuur van de Wereldbank heeft unaniem ingestemd met Robert Zoellick als nieuwe voorzitter. De Amerikaan was de enige kandidaat. Hij volgt vanaf 1 juli zijn landgenoot Paul Wolfowitz op. Wolfowitz nam vorige maand ontslag nadat hij in opspraak was geraakt. Hij had zijn vriendin Shaha Riza, die ook bij de Wereldbank werkt, een promotie en loonsverhoging gegeven. Zoellick (53) krijgt de opdracht het vertrouwen in de Wereldbank te herstellen. Zoellick kondigde aan ook de rol van zijn instelling te willen verduidelijken in opkomende markten zoals China, India en Brazilië. Zoellick heeft een lange staat van dienst in de Amerikaanse regering. Hij vervulde de voorbije 25 jaar hoge functies op de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken. Tussen 2001 en 2004 was hij speciale handelsgezant van de eerste regering-Bush. Daarna werd hij viceminister van Buitenlandse Zaken. Vorig jaar nam Zoellick ontslag voor een topjob bij de investeringsbank Goldman Sachs.

De Duitse warenhuisgroep KarstadtQuelle gaat haar vastgoedportefeuille verzilveren. KarstadtQuelle zit in volle herstructurering. De operatie moet tegen eind september rond zijn. Volgens een woordvoerder van de groep zouden zich al een twintigtal kandidaten hebben gemeld. Het winkelpark van het concern zou een waarde hebben van circa 5,5 miljard euro. De portefeuille omvat 90 Karstadt-winkels en 32 Karstadt Sport-winkels. De Duitse groep had haar vastgoed in maart vorig jaar al ondergebracht in een vennootschap waarin zij nog 49 procent aanhield. De rest zat in handen van Whitehall. Die operatie leverde destijds al 3,7 miljard euro op. Dat geld werd gebruikt om de schuldgraad van de groep te verminderen. KarstadtQuelle zit volop in herstructurering. Na de reorganisatie van de postorderverkoop en de warenhuizen, wil de groep zich voortaan focussen op het toerisme. Daar versterkte ze zich al door de volledige controle te verwerven over dochter Thomas Cook.

De digitale muziekwinkel van Apple, iTunes Musicstore, is uitgegroeid tot de op twee na grootste verkoper van muziek in de Verenigde Staten. Alleen supermarktketen Wal-Mart en warenhuisketen Best Buy hebben een groter aandeel in de Amerikaanse muziekmarkt. Daarmee overvleugelt Apple voor het eerst zijn concurrent Amazon.com. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse consultant NPD. Amazon.com verkoopt net als iTunes Musicstore zijn muziek alleen via het internet, maar Amazon verkoopt in tegenstelling tot Apple naast digitale muziek ook nog cd’s. De opmars van iTunes Musicstore is volgens de onderzoekers vooral het gevolg van de stijging van de verkoop via iTunes en de daling van de cd-verkoop. Het aantal gedownloade nummers steeg in een jaar tijd met 60 procent terwijl de cd-verkoop in dezelfde periode met 13 procent daalde. Daardoor kelderde de totale omzet van de muziekverkopen met 6 procent tot 11,5 miljard dollar (8,5 miljard euro).

Pierre Jeantet, de beoogde nieuwe directeur van de kwakkelende Franse krantengroep Le Monde, heeft zuinige steun gekregen van de aandeelhoudende redacteuren van de gelijknamige krant. Die bezitten in de raad van bestuur van Le Monde een vetorecht bij het aanwijzen van een nieuwe directeur van de groep. Jeantet was door de aandeelhouders van Le Monde naar voren geschoven als nieuwe directeur. Hij was voorheen de nummer twee onder Jean-Marie Colombani. Die werd vorige maand weggestuurd als gevolg van zijn optimistische overnamestrategie die het concern heeft opgezadeld van een schuldenlast van meer dan 100 miljoen euro. Jeantet heeft beloofd dat hij over drie jaar plaats maakt voor Bruno Patino, die aan het hoofd staat van de internetdivisie van Le Monde. Jeantet wil het belang van de krantengroep in een aantal Zuid-Franse regionale kranten afstoten. De redacteuren van Le Monde zijn daar altijd tegen geweest.

De overname van Dow Jones door News Corp van Rupert Murdoch lijkt nog maar een kwestie van tijd. Murdoch en het management van Dow Jones zijn begonnen aan wat analisten beschouwen als de afrondende onder- handelingen die de prestigieuze mediagroep in handen van de Australisch-Amerikaanse mediatycoon moet brengen. De Australisch-Amerikanse mediatycoon biedt 5 miljard dollar voor Dow Jones. De gesprekken tussen Murdoch en het management van Dow Jones zijn in een stroomversnelling geraakt. De twee partijen zouden in hoofdlijnen een akkoord hebben bereikt en alleen nog van mening verschillen over de manier waarop de redactionele onafhankelijkheid van de gerenommeerde zakenkrant The Wall Street Journal onder het juk van Murdoch gegarandeerd kan worden. News Corp bezit wereldwijd meer dan 110 krantentitels, de Amerikaanse televisiezender Fox en de internetgemeenschap MySpace.

De Franse staat verkoopt 5 tot 7 procent van haar belang in de Franse telecomreus France Télécom. De operatie brengt vermoedelijk zo’n 2,7 tot 3,7 miljard euro op. Met dat geld gaat de regering van premier François Fillon de staatsschuld afbouwen. De Franse overheid bezit op dit ogenblik 32,41 procent van de aandelen, het grote publiek 64 procent. De resterende 3,59 procent is in handen van de werknemers van France Télécom. De regering-Fillon hoopt de aandelen te kunnen verkopen aan institutionele beleggers. De Franse staatsschuld bedroeg eind vorig jaar 1.142 miljard euro. Dat is 63,7 procent van het Franse bruto binnenlands product, waardoor Frankrijk de Europese norm overschrijdt. Het is niet de eerste keer dat de Franse staat aandelen France Télécom verkoopt. In 1997 deed Parijs al eens 20 procent van het kapitaal van de telecomreus van de hand. In juni 2005 verkocht de overheid nog eens 6,2 procent. Die transactie bracht de staat destijds 3,4 miljard euro op.

De Europese Commissie verbiedt de Ierse budgetvlieger Ryanair een bod uit te brengen op zijn Ierse concurrent Aer Lingus, Daardoor lijkt een overname definitief van de baan, ook al omdat de Ierse overheid, die de meerderheid van de aandelen in Aer Lingus heeft, weigert te verkopen. Het is veeleer ongewoon dat de Europese Commissie een overname of een fusie in de luchtvaartsector tegenhoudt. Het Europese verbod komt er naar verluidt op voorstel van Europees Commissaris voor concurrentiebeleid Neelie Kroes. Het Europese verbod op een overname is gebaseerd op het feit dat Ryanair en Aer Lingus de luchthaven van Dublin domineren. Een samengaan zou een bijna feitelijk monopolie creëren omdat er geen andere luchtvaartmaatschappijen zijn die interesse hebben getoond om een basis te openen in Dublin. Om Europa gerust te stellen zou Ryanair de slots van Aer Lingus op Londen Heathrow verkopen en voldoende ruimte vrijmaken in Dublin voor een concurrent.

Het Noorse Seadrill verhuurt het boorschip West Navigator voor een bedrag van 555.000 dollar per dag aan het Brits-Nederlandse olieconcern Shell. Dat is de hoogste dagtarief die ooit voor een boorschip is betaald. Het contract tussen Seadrill en Shell heeft een duurtijd van vier jaar, waardoor de totale huurprijs op een bedrag van 810 miljoen komt. Seadrill had ook het vorige record, 525.000 dollar per dag, in handen. Shell zal het schip, dat in water met een diepte van 2.300 meter kan boren, gebruiken voor het gasveld Ormen Lange in de Noorse kustwateren. Norsk Hydro heeft 18 procent van het gasveld in handen, Shell heeft een belang van 17 procent. Andere aandeelhouders zijn British Petroleum (10 procent), Statoil (11 procent), Petoro (36 procent), Dong (10 procent) en Exxon Mobil (7,2 procent). Er wordt druk gezocht naar nieuwe oliereserves. Maar de voorraad van platformen en boorschepen is schaars, waardoor de prijzen door het dak gaan.

Meer Nieuws