managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Apollo moet aerodynamischer worden

Posted by managing21 on juni 26th, 2007

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een beroep gedaan op de Technische Universiteit Delft om zijn nieuwe Appolo-ruimtecapsule te helpen bouwen. Het is de bedoeling om de capsule aerodynamischer te maken, zodat er minder hittebestendig materiaal moet aangebracht worden om door de dampkring te komen. Tests met de Apollo-capsule zouden deze zomer in Delft worden uitgevoerd.

De NASA grijpt voor zijn toekomstige maanmissies terug naar de Apollo-capsule, die ook bij het vorige maanproject werd gebruikt. “Vluchten met de Spaceshuttle, de opvolger van de Apollo, zijn immers bijzonder duur,” meldt de krant De Telegraaf. “Bij de terugkeer in de dampkring aarde wordt de hittebestendige laag op deze ruimtevliegtuigen vaak beschadigd, waardoor dure herstellingen nodig zijn.”

De Apollo-capsule zal door de Technische Universiteit in windtunnels worden getest om het vehikel zo aerodynamisch mogelijk te maken. “Het hittebestendige materiaal zat destijds over de hele capsule, wat de Apollo echter ook bijzonder bijzonder zwaar maakte,” wordt er opgemerkt. In Nederland zal nu bekeken worden of het materiaal aan de achterzijde kan weggelaten worden. Elke kilogram die niet gelanceerd hoeft te worden, bespaart immers vijftig tot zestig kilogram brandstof.