managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Zimbabwe wil zwarte bedrijven

Posted by managing21 on juni 26th, 2007

In Zimbabwe moeten bedrijven geleid worden door zwarten. Dat heeft president Robert Mugabe beslist. Hij eist dat 51 procent van de aandelen in het bedrijfsleven in handen is van de zwarte bevolking. Maar volgend critici zal dit bij investeerders leiden tot een verlies aan vertrouwen in bedrijven uit Zimbabwe, dat al geteisterd wordt door de grootste inflatie ter wereld en grote tekorten aan voedsel, brandstof en valuta.

Het plan van president Mugabe moet nog wel door het parlement van Zimbabwe goedgekeurd worden, maar verwacht wordt dat het wetsvoorstel ook daar zal gesteund worden. Mugabe wil voor zijn plan ook een fonds oprichten dat zwarten in staat moet stellen om aandelen in bedrijven te kunnen aankopen. Aan overheidsinstanties zou ook worden opgelegd om minstens 51 procent van producten en diensten aan te kopen bij bedrijven die gecontroleerd worden door zwarten.

Volgens analisten zou deze beslissing van Mugabe opnieuw kunnen leiden tot chaos en ellende. “Bedrijven zullen waarschijnlijk hun uitbreidingsprogramma’s opschorten, terwijl buitenlandse kandidaat-investeerders niet snel geneigd zullen zijn om daadwerkelijk activiteiten op te starten in Zimbabwe,” voert economisch consulent John Robertson aan tegenover het persbureau Reuters.