managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 27th, 2007

Prins Charles en de Soil Association, een groep die ijvert voor het organisch kweken van voedsel, mogen niet langer groenten aan de Britse winkelketen Sainsbury’s leveren. Sainsbury’s vindt de kwaliteit van de geleverde groenten ondermaats. Directeur Patrick Holden van Soil Association stelde dat zijn organisatie en prins Charles het slachtoffer zijn geworden van de wijze waarop Sainsbury’s groenten verwerkt en vervoert. Holden zei dat de wortels van de landerijen van de prins en de Soil Association over honderden kilometers moesten worden vervoerd om te worden opgeslagen in een centrale opslagplaats in East Anglia. Nadat de wortels waren schoongemaakt en geschraapt, werden ze in veel gevallen teruggestuurd naar het gebied waar ze vandaan kwamen om in de winkels te worden verkocht. Holden wees erop dat het vervoer over lange afstanden de kwaliteit van de wortels niet ten goede kwam.

Nike, de grootste producent van sportschoenen ter wereld, heeft de nettowinst in het vierde kwartaal van het voorbije boekjaar met 32 procent zien stijgen tot 437,9 miljoen dollar. De kwartaalomzet van het sportbedrijf kwam uit op 4,38 miljard euro. Dat is een stijging van 9 procent ten opzichte van het vierde kwartaal een jaar geleden. De omzet van het bedrijf steeg het hardst in Europa, met 12 twaalf tot 1,3 miljard dollar. In de regio Azie-Pacific was sprake van een omzettoename van 7 procent tot 596,9 miljoen dollar. De omzet in Centraal- en Zuid-Amerika veranderde nauwelijks en bleef op 235 miljoen dollar. In Noord-Amerika steeg de omzet van Nike met 10 procent tot 1,6 miljard dollar. Voor de periode juni 2007 tot en met november 2007 ontving Nike orders met een waarde van 7,7 miljard dollar, 12 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrag aan orders uit de Verenigde Staten nam 7 procent toe, uit Europa met 12 procent en uit Azie-Pacific 15 procent.

Het Nederlandse chemieconcern Basell neemt voor 9,6 miljard dollar in contanten de Amerikaanse branchegenoot Huntsman over. De raden van bestuur van beide bedrijven en de grootaandeelhouders van Huntsman steunen de overname. Ook de grootaandeelhouders van Huntsman, de investeringsmaatschappij MatlinPatterson en de familie Huntsman met samen 57 procent van de aandelen, steunen de overname. De acquisitie wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond. De autoriteiten in Europa en de Verenigde Staten moeten de overname nog goedkeuren. Na afronding van de overname wordt Huntsman, dat gevestigd is in het Texaanse Woodlands, waarschijnlijk van de beurs gehaald. De twee bedrijven boekten in 2006 een gecombineerde omzet van meer dan 26 miljard dollar. Zij hebben bijna 21.000 mensen in dienst. Het fusieconcern heeft activiteiten in alle delen van de wereld, waaronder China, India, Oost-Europa en Latijns-Amerika, aldus een verklaring.

Thomas Cook Group, ontstaan na de fusie van Thomas Cook en MyTravel, gaat in Groot-Brittannië 150 reisbureaus sluiten. Daarbij zullen zeker 2.500 en mogelijk 2.800 banen verdwijnen. De plannen moeten toelaten om de kosten te reduceren na de fusieoperatie. Naast de reiskantoren zijn onder meer de hoofdzetel van MyTravel in Rochdale en een callcenter in Birmingham getroffen. De groep zegt wel dat werknemers zoveel mogelijk een job aangeboden zullen krijgen op een andere plaats binnen de groep. De hoofdzetel van Thomas Cook zal in Groot-Brittannië nog ongeveer 800 reisbureaus overhouden. Het concern werkt nu nog met 19.000 mensen in Groot-Brittannië en Ierland. De fusie moet kostenbesparingen voor belastingen van in totaal 95 miljoen Britse pond per jaar mogelijk maken. De fusiegroep telt wereldwijd 33.000 werknemers. Op de Belgische markt is Thomas Cook actief met de merken Thomas Cook, Pegase en Neckermann.

De Spaanse elektriciteitsproducent Iberdrola heeft zowat 4,5miljard dollar veil voor de overname van de Amerikaanse gas- en stroomleverancier Energy East. Iberdrola neemt ook een schuld van zowat drie miljard euro over. De overname moet wel nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders en de Amerikaanse autoriteiten. Iberdrola wil de overname in de tweede helft van 2008 rond hebben. Het Spaanse bedrijf gaat nieuwe aandelen uitgeven om de overname te financieren. Energy East is actief in het noordoosten van de Verenigde Staten. Het bedrijf levert stroom aan 1,8miljoen klanten en aardgas aan 900.000 mensen. Iberdrola is wereldmarktleider op het gebied van zonne- en windenergie. Het wil een platform creëren voor verdere groeioperaties in de Verenigde Staten. Het bedrijf is al een tijdje op overnamepad. Vorig jaar nam het drie windenergiebedrijven in de Verenigde Staten over. Enkele maanden geleden werd de overname van het Britse Scottish Power afgerond.

De boek- en tijdschriftenketen Bruna gaat enkele honderden winkels neerzetten in de driedimensionale wereld van Second Life. Bruna is daarmee de eerste retailketen ter wereld die zoveel filialen opent in Second Life. Bruna ziet Second Life als een nieuwe belevingswereld en verwacht ook daar Bruna klanten te kunnen benaderen. Een van de producten die Bruna in de driedimensionale wereld gaat verkopen is het onlangs verschenen Nederlandstalige boek met cd-rom over Second Life. Klanten kunnen een willekeurige virtuele Bruna winkel binnenlopen waar zij het boek op de toonbank zullen vinden. Een simpele muisklik is voldoende om de bestelling verder af te kunnen handelen via www.bruna.nl. De bestelling wordt vervolgens binnen enkele dagen thuisbezorgd of in een Bruna winkel naar keuze worden afgehaald.

De Europese Commissie heeft voor het eerst geld uit het zogenaamde globaliseringsfonds toegekend. Het geld gaat naar de toeleveranciers van de Franse autobouwers Peugeot-Citroën en Renault. Op aanvraag van Frankrijk stelde de Europese Commissie voor om ongeveer 3,8 miljoen euro vrij te maken voor toeleveranciers van Peugeot-Citroën en Renault. De lidstaten en het Europese Parlement moeten de beslissing nog goedkeuren. Het eind vorig jaar gelanceerde globaliseringsfonds bevat geld voor werknemers die hun job verloren omdat de productie wordt overgeheveld naar andere delen van de wereld. De autosector is een typisch voorbeeld van een sector waar de nadelen van de globalisering zich laten voelen en veel banen op de tocht komen te staan in Europa. Na de sociale perikelen bij Volkswagen Vorst vorig najaar betoonde de Belgische regering reeds interesse voor middelen uit het fonds, maar België heeft volgens de Europese Commissie nog geen aanvraag ingediend.

De grootste televisiegroep van Duitsland, ProSiebenSat.1, heeft voor 3,3 miljard euro de Europese mediagroep SBS Broadcasting overgenomen. Dat heeft de Duitse mediagigant bekendgemaakt. Het huwelijk tussen de twee groepen zat eraan te komen nadat het Amerikaanse investeringsfonds KKR en het Europese Permira ProSiebenSat.1 hadden verworven om het te laten fusioneren met SBS Broadcasting, dat de durfkapitalisten reeds controleerden. De transactie moet begin juli een feit zijn en synenergieën mogelijk maken in de ordegrootte van 80 tot 90 miljoen euro per jaar. De nieuwe groep zal ProSiebenSat.1 Media heten en haar zetel hebben in München. De mediagigant zal aanwezig zijn in dertien Europese landen, met 24 gewone televisiestations, 24 betalende en 22 radio’s. Er worden aldus 77 miljoen televisiekijkers bereikt waardoor de nieuwe entiteit de op een na grootste televisiegroep van Europa wordt.

Tienduizenden internetradiostations hebben een besloten een dag radiostilte te houden uit protest tegen een sterke verhoging van de royalties die ze in de Verenigde Staten moeten afdragen. De Amerikaanse auteursrechtenorganisatie Copy Royalty Board besloot in maart de vergoeding voor het uitzenden van muziek met geleidelijk tot driehonderd procent te verhogen en wel met terugwerkende kracht vanaf 2006. Op 15 juli moeten de stations de verhoogde tarieven over de afgelopen zeventien maanden betalen. Volgens de protesterende stations betekenen de nieuwe tarieven het einde van internetradio. Volgens de radiostations, verenigd in de coalitie SaveNetRadio, heeft het Amerikaans Congres een half miljoen verontwaardigde reacties ontvangen. Dat zou de tariefverhoging kunnen tegenhouden met een nieuwe wetgeving. Onder de stakende online radiostations zijn onder andere zenders van Yahoo, Live365, Pandora, Rhapsody en MTV Online, maar ook talloze particuliere zenders.

Het koerierbedrijf DHL en Lufthansa Cargo zouden volgens berichten een gezamenlijk vrachtfiliaal willen oprichten. Dit bedrijf zou vooral de intercontinentale vracht verzorgen, met koerierszendingen en klassieke luchtvracht naar de Verenigde Staten, Oost-Azië en het Midden-Oosten. Het nieuwe filiaal zou in 2009 van start gaan en beide bedrijven zouden er een belang van 50 procent in hebben. Aan het hoofd van de vrachtdochther zou Lufthansa-manager Thomas Papke komen. De operationele basis is voorzien in het Oost-Duitse Leipzig-Halle. Het is daar dat DHL zijn Europees sorteer- en verdeelcentrum voor expresszendingen naartoe heeft verhuisd. Dat sorteercentrum lag tot voor kort nog op de luchthaven van Zaventem. DHL is wereldwijd de grootste luchtvrachtexpediteur en samen met UPS en FedEx toonaangevend in het internationaal expresvervoer. Lufthansa Cargo is een van de grootste luchtvrachtvervoerders ter wereld.

Meer Nieuws