Champagne hoopt dat kwaliteitsverbetering vraag weer aanwakkert
Posted by managing21 on oktober 3rd, 2025
Gunstige weersomstandigheden hebben dit jaar de kwaliteit van de druiven in de champagne-regio verbeterd. Dat heeft Maxime Toubart, voorzitter van sectororganisatie Syndicat Général des Vignerons de la Champagne (SVG), gezegd. Dat nieuws biedt enig optimisme in een periode waarin de vraag naar Franse mousserende wijn terugloopt.
In juli besloot de champagnesector de druivenoogst dit jaar met 10 procent te beperken tot 9.000 kilo per hectare, nadat ook vorig jaar al tot een reductie van 12 procent werd beslist. De beperkingen zijn bedoeld om de dalende vraag op te vangen. De vraag naar champagne-wijnen staat onder druk door een wereldwijde terugloop van de alcoholconsumptie, een aanhoudende economische onzekerheid en een bezorgdheid over de Amerikaanse invoerheffingen.
De druivenpluk in de Champagnestreek, evenals in andere Franse wijnregio’s, is inmiddels afgerond. De oogst van dit jaar belooft van goede kwaliteit te zijn. “Wij hadden het geluk dat de weersomstandigheden precies op de juiste momenten meewerkte”, benadrukte Maxime Toubart. “De productie is gestegen ten opzichte van vorig jaar, hoewel er nog steeds sprake is van een lichte daling ten opzichte van de voorbije vijf jaar. Het is te vroeg om van een uitzonderlijke oogst te spreken, maar er kan wel gewag worden gemaakt van een oogst die hoop geeft.”
Volgens cijfers van de sectororganisatie daalde de verkoop van champagne – meestal een blend van meerdere oogstjaren – in de eerste acht maanden van dit jaar met 1,8 procent tot 145 miljoen flessen. De export nam in diezelfde periode licht toe met 0,2 procent, na een daling van meer dan 10 procent vorig jaar.
De producenten vrezen echter dat de oogsten te groot zijn in vergelijking met de verkoop. “We kunnen beter omgaan met de verminderde consumptie, omdat champagne, vergeleken met een reeks andere producten, wereldwijd actief blijft”, werpt Estelle Thibaut, algemeen directeur van SGV Champagne, op. “Maar ook die wereldmarkt lijkt onder druk te staan. Door invoerrechten en handelsspanningen dreigt champagne een aantal cruciale markten te verliezen. Driekwart van de oogst wordt immers naar de Verenigde Staten, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië geëxporteerd.
De regio staat daarom voor een aantal uitdagingen om de kwaliteit van haar toekomstige jaargang te waarborgen. “We richten ons primair op het wijntoerisme, oenologische innovatie en onze aanwezigheid in andere landen om onze groei te versterken”, betoogde Estelle Thibaut nog. “De sector vraagt ??de Europese Unie en Frankrijk dan ook om zich bij handelsbesprekingen agressiever op te stellen. We hopen dat de onderhandelingen met de Verenigde Staten snel kunnen worden hervat.
De export van champagne kreeg in de eerste maanden van het jaar een impuls doordat Amerikaanse importeurs beslisten extra voorraden aan te leggen in afwachting van de invoerheffingen op wijn uit de Europese Unie. Volgens producenten onderstreept de Amerikaanse heffing de noodzaak om nieuwe afzetmarkten te vinden. Handelsakkoorden van de Europese Unie met het Zuid-Amerikaanse Mercosur en India zouden volgens de champagne-producenten nieuwe kansen kunnen bieden.
Volgens Maxime Toubart moet de sector ook inspanningen doen om jongere consumenten terug te winnen. “We willen ons richten op een publiek tussen dertig en veertig jaar, dat vaak streeft naar een feestelijk product met een minder formeel imago”, merkt hij op. “De sector roept de Franse staat op om de promotiebudgetten te handhaven en om Europese steun te vragen in deze moeilijke periode, zoals ook het geval is geweest voor andere regio’s die het moeilijker hebben.”
Meer over dit onderwerp:
- Wijn is een maatstaf voor de klimaatverandering
- Wijnsector stuurt open brief naar World Health Organisation
- Vranken-Pommery verkoopt Heidsieck aan Lanson
- Chileense wijnen boeken recordverkopen in Brazilië
- Verwoestende druivenplaag verandert wijngaarden in westen Colorado
- Een derde van de wereldwijde wijnmarkt bestaat uit bulk
- Australische wijnen kijken naar Japanse en Chinese markt
- Warme temperaturen zorgen voor record Engelse druivenoogst
- Italiaanse wijn produceert dit jaar 44 miljoen hectoliter
- Bacterie kan druiven tegen brandgeur beschermen