managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Noors pijplijnproject stap dichterbij

Posted by managing21 on juni 28th, 2007

De realisatie van de Skanled-pijplijn, die in de toekomst gas zou moeten transporteren van Noorwegen naar Zweden naar Denemarken, is een stukje dichterbij gekomen. Het Britse bedrijf Ineos heeft immers beloofd de gasinstallaties voor de pijplijn in Noorwegen te zullen financieren. Een definitieve beslissing over de constructie van de lijn is echter nog niet genomen. Pas tegen 2009 zou daarover uitsluitsel volgen.

De Skanled-pijplijn moet gas transporteren van Karsto, in de buurt van Stavanger aan de zuidwestkust van Noorwegen, naar Oost-Noorwegen, West-Zweden en Denemarken. Met het project is een bedrag van 880 miljoen euro gemoeid. Door de inbreng van Ineos komt de realisatie van het project volgens Odd Roger Enoksen, de Noorse minister van petroleum en energie, een stap dichterbij. Financiele details over de overeenkomst met Ineos werden niet bekend gemaakt.

Ineos zou een meerderheidsparticipatie nemen in de gasinstallatie in Bamble, in het zuidoosten van Noorwegen. De bouw van die infrastructuur zou volgens experts een investering vergen van ruim 250 miljoen euro. Ineos heeft de voorbije maanden zijn aanwezigheid in Noorwegen gevoelig opgedreven. Eerder al werden er immers de petrochemische activiteiten overgenomen van Borealis en Hydro Polymers, een voormalige dochter van Norsk Hydro.