managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 29th, 2007

Mika Brzezinski, presentatrice van het ontbijtprogramma van de Amerikaanse televisiezender MSNBC, heeft geweigerd om het nieuwsgedeelte van de show te beginnen met het bericht dat Paris Hilton uit de gevangenis was ontslagen. Brzezinski stelde zich niet te kunnen inbeelden dat dit het hoofdonderwerp van het nieuws kon zijn. Zij vond dat de kritiek die president Bush kreeg van zijn mede-Republikeinen wegens zijn Irakbeleid meer gepast was als openingsonderwerp. Aangespoord door haar medepresentators probeerde Mika eerst de Hiltontekst in brand te steken, om het blad vervolgens te verscheuren en een andere kopie in de papierversnipperaar te droppen. Volgens haar medepresentatoren heeft Brzezinski met haar actie de wereld veranderd. Het exclusieve interview met de hotelerfgename leverde presentator Larry King van CNN wel 3,2 miljoen kijkers op. Dat is drie keer zoveel als een gewone uitzending van Larry King Live.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft twee akkoorden getekend: één voor de eerste niet-Europese fabriek in China en nog één over de levering van 150 Airbus A320-toestellen aan elf Chinese luchtvaartmaatschappijen. De bouw van de Airbus-fabriek komt er na maanden van onderhandelen. De fabriek komt in de havenstad Tianjin, op 100 kilometer van Peking. Het gaat om een joint-venture, waarbij Airbus 51 procent zal controleren en het Chinese Tianjin Zhongtian Aviation Industry Investment, de rest van de aandelen. Hoeveel de investering precies bedraagt, wilde geen van beide partijen kwijt. Maar analisten schatten dat de bouw tussen de 800 miljoen tot 1 miljard euro zou kosten. De fabriek zou in augustus volgend jaar operationeel moeten zijn. Tegen 2011 zouden er vier toestellen van het A320-type per maand van de band moeten rollen. Tegen 2016 wil men aan 300 toestellen per jaar komen. De fabriek zou werk bieden aan 500 Chinezen en 120 Europeanen.

Rodrigo Rato, de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), verlaat de organisatie in oktober. De mededeling kwam als een donderslag bij heldere hemel. Het mandaat van de Spanjaard liep nog tot juni 2009. Maar volgens Rato maken zijn familiale omstandigheden en verplichtingen een verlengd verblijf in Washington onmogelijk. Wie Rato opvolgt aan het hoofd van het IMF, is voorlopig nog koffiedik kijken. Sinds de oprichting van de organisatie in 1945 zegt een ongeschreven wet dat die functie een Europeaan toekent. Maar namen circuleerden nog niet. Het vertrek van Rato lokte al heel wat reacties uit. De niet-gouvernementele organisaties zien in het aftreden van Rato, zo kort na het vertrek van Wolfowitz, een bewijs van de diepe crisis waarin de internationale instellingen zitten. De organisaties roepen de opvolger van Rato op zo snel mogelijk werk te maken van hervormingen bij het IMF.

Geen enkele van de 51 Indonesische vliegtuigmaatschappijen mag nog op een Europese luchthaven landen. Dat adviseren experts aan de Europese Commissie, die de betrokken maatschappijen zeer binnenkort op de Europese zwarte lijst plaatst. Op die lijst komen ook de nationale Angolese maatschappij Taag en het Oekraïnse Volare. Indonesië is de afgelopen maanden enkele malen getroffen door een vliegtuigramp, onder meer met een vliegtuig van de nationale maatschappij Garuda. Het Europese verbod komt dan ook niet als een verrassing. Geen enkele Indonesische maatschappij vliegt op Europa. Maar dat wil niet zeggen dat er voor die maatschappijen geen gevolgen zijn. Zo moet iedere Europese touroperator klanten die naar Indonesië reizen en daar binnenlandse vluchten boeken, waarschuwen. De Indonesische overheden stellen in een reactie dat zij streven naar meer veiligheid en dat de genomen beslissingen te laat kwamen om de Europese ban te vermijden.

De Franse zakenkrant La Tribune verhuist mogelijk van de luxekeizer Bernard Arnault naar de investeerder Vincent Bolloré. Die stelde zich openlijk kandidaat om de kwakkelende Franse zakenkrant op te kopen als die in de etalage wordt gezet. Daar heeft het alle schijn van nu Arnault exclusieve onderhandelingen voert om de grootste Franse zakenkrant, Les Echos, over te nemen van het Britse Pearson. Bolloré kan La Tribune prima gebruiken voor de uitbreiding van zijn gestaag groeiende media-imperium. Dat bestaat inmiddels uit het digitale televisiekanaal Direct8 en de gratis avondkrant Direct Soir. Voorts heeft Bolloré een meerderheidsbelang in Matin Plus, de gratis ochtendkrant die in samenwerking met Le Monde wordt uitgegeven in en rond Parijs. La Tribune staat in de etalage sinds Arnault exclusieve onderhandelingen voert met de Britse moeder van Les Echos, Pearson. Bij LVMH is geen plaats voor twee zakenkranten.

De overname van de platenmaatschappij EMI door het Britse investeringsfonds Terra Firma dreigt te mislukken. Ruim een maand nadat Terra Firma 2,4 miljard pond (3,6 miljard euro) voor de platenmaatschappij bood, heeft nog maar 3,5 procent van de EMI-aandeelhouders zijn aandelen aan het investeringsfonds aangeboden. De beleggers hadden tot eind deze week de tijd om hun aandelen EMI aan te bieden bij Terra Firma. Het was echter al duidelijk dat Terra Firma nooit op tijd een meerderheid van de aandelen EMI zou weten te verzamelen om de overname af te ronden. Daarom besloot het Britse investeringsfonds van Guy Hands het bod met een halve week te verlengen. De kans dat de beleggers tegen die tijd wel massaal hun aandelen EMI hebben aangeboden, lijkt nihil. De aandeelhouders hopen blijkbaar dat er een tegenbod op EMI komt. Voor een tegenbod kijken de beleggers vooral naar het Amerikaanse Warner Music, de grootste concurrent van EMI.

De Zwitserse bladen Cash en Facts zijn voor het laatst verschenen. Ze gelden als directe slachtoffers van de gratis-oorlog die op dit moment vooral in Duitstalig Zwitserland wordt uitgevochten. Het Duitstalige deel van Zwitserland kent vier gratis dagbladen en daar komt er dit jaar nog minstens één bij. Het Zwitserse uitgeefconcern Tamedia maakte zopas nog bekend dat het nog voor het einde van dit jaar een nieuwe krant zal lanceren die naar eigen zeggen hoogstwaarschijnlijk gratis zal zijn. Tamedia is het moederconcern van het succesvolle gratis dagblad 20 Minuten, maar ook van het linksgeoriënteerde weekblad Facts. Dat opinietijdschrift was nooit erg winstgevend, maar wist de afgelopen drie jaar het lezersbestand wel op peil te houden. Ook uitgeverij Ringer stopt met zijn betaalde weekblad Cash, dat gekannabaliseerd werd door het gratis zusterblad CASHDaily, dat amper een half jaar op de markt is. Cash heeft achttien jaar bestaan.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) verkoopt de versnellingsbakkenfabrikant Allison aan de durfkapitaalgroepen Carlyle Group en Onex. General Motors haalt daar 5,6 miljard dollar mee op. Dat geld is nodig om de sanering van het verlieslatende autobedrijf te betalen. Fritz Henderson, de financieel directeur van General Motors, heeft de voorbije twee jaar al voor 16 miljard aan activiteiten verkocht. Dat was nodig, omdat GM met zware verliezen draait. Het Amerikaanse autoconcern leed in de voorbije twee jaar een totaalverlies van 12,4 miljard dollar. Allison boekte vorig jaar een bedrijfswinst van 338 miljoen dollar op een omzet van 2,2 miljard dollar. Het bedrijf uit Indianapolis maakt versnellingsbakken voor vrachtwagens en bussen en hoort daarmee niet echt tot de kernactiviteiten van het moederbedrijf. General Motors houdt wel de Allison-fabriek in Baltimore, waar versnellingsbakken voor pick-ups en suv’s van GM gemaakt worden.

De exploitant van de Eurotunnel onder het Kanaal heeft de herstructurering van zijn schulden afgerond. Daarmee komt een einde aan twintig jaar financiële tegenslagen. De herstructurering werd gerealiseerd door het oprichten van de nieuwe groep, Groupe Eurotunnel SA (GET SA), met een gehernegocieerde en teruggebrachte schuld tot 4,16 miljard euro, in plaats van de 9 miljard euro die de exploitant verstikte. “Er is met succes een bladzijde omgedraaid,” aldus Jacques Gounon, topman van de groep. Op 2 juli volgt de beursnotering van het nieuwe bedrijf. De laatste fase van de herstructurering werd onlangs voltooid met een wisseloperatie, waardoor de nieuwe groep GET SA in het leven werd geroepen. Aandeelhouders van het bedrijf dat de spoortunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië uitbaat, konden hun stukken inruilen voor aandelen van het nieuwe bedrijf. Het aandeel van Eurotunnel is daardoor op korte tijd fors de hoogte ingegaan.

Luchtvaartmaatschappijen moeten gegevens over hun passagiers tussen Europa en de Verenigde Staten tevoren sturen naar de Amerikaanse autoriteiten. Ambassadeurs van de EU-landen stemden vrijdag in met een onderhandelaarsakkoord hierover met de Verenigde Staten.
De Europese Commissie werkt ondertussen aan een voorstel om dezelfde plicht in te voeren voor passagiers die naar de Europese Unie komen. De maatregelen zijn bedoeld om terroristen en criminelen te weren. Het moet ook het vluchten van verdachten voorkomen. De gegevens betreffen het creditcardnummer, telefoonnummer, bagage-informatie, naam, adres, bestemming en andere zaken. De informatie moet drie dagen tevoren bij de Verenigde Staten zijn. Amerika bewaart de gegevens vijftien jaar. De VS hadden steeds gedreigd geen vliegtuigen uit de EU meer toe te laten als ze informatie over creditcardnummer, e-mailadres, woonadres en bestemming van passagiers niet zouden krijgen.

Meer Nieuws