managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 6th, 2006

Europese internetwinkels halen dit jaar een recordomzet van meer dan één miljard euro. Bovendien zal de sector dit jaar voor het eerst meer dan honderd miljoen consumenten kennen. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Forrester. De onderzoekers voorspellen dat de Europese internet-verkopen over een periode van vijf jaar meer dan verdubbeld zullen worden tot € 263 miljard. De Europese internaut besteedt gemiddeld 1.000 euro per jaar op het internet. De Britse consument is daarbij koploper met een besteding van 1.744 euro. De Belgische internaut betaalt gemiddeld 851 euro voor online aankopen. Spanje en Italië zijn het minst actief met online aankopen. Het aantal Europeanen dat op het internet aankopen doet, is de jongste twee jaar met 37 procent gestegen. Het meeste geld wordt uitgegeven aan online reisboekingen. 

De Europese Commissie wil het internationaal mobiel telefoneren gevoelig goedkoper maken, maar telecom-commissaris Viviane Reding is nu gestuit op verzet van haar collega’s Peter Mandelson (handel) en Günther Verheugen (industrie). Reding wou de torenhoge tarieven voor internationale mobiele gesprekken aanpakken, maar Mandelson en Verheugen vrezen dat een harde aanpak van die tarieven uiteindelijk het voortbestaan van de betrokken operatoren zou kunnen bedreigen. Reding staat ook onder zware druk van de betrokken telecombedrijven, die uitgebreid lobbyen tegen de plannen van de commissaris. De sector zou ongeveer 10 tot 15 procent winst halen uit roaming, het aan elkaar doorschakelen van buitenlandse mobiele gesprekken. De telecombedrijven gaan ermee akkoord dat er maxima worden gesteld aan de tarieven die de maatschappijen elkaar in rekening brengen. Ze vinden echter dat Reding de consumentenprijs ongemoeid moet laten.

Het Wereldnatuurfonds (WNF) heeft opgeroepen tot een onmiddellijk tijdelijk verbod op de tonijnvisserij, om ervoor te zorgen dat de tonijnstand zich kan herstellen. Volgens het WNF dreigt de tonijn door overbevissing te verdwijnen uit de Middellandse Zee en het noordoosten van de Atlantische Oceaan. Er wordt 40 procent meer tonijn gevangen dan toegestaan. Daarvoor zijn vooral vissers uit Libië, Turkije en landen van de Europese Unie, Frankrijk voorop, verantwoordelijk, aldus het WNF. De hoge prijzen die in Japan voor de vis worden betaald zijn er volgens het WNF de oorzaak van dat er steeds meer op tonijn wordt gevist. Het WNF heeft de EU gevraagd in november op een vergadering van de Internationale Commissie voor het Behoud van de Atlantische Tonijn (ICCAT) aan te dringen op strenge controles. Daaraan voorafgaand is volgens de organisatie een tijdelijk verbod op de tonijnvisserij geboden.

De Zweedse verzekeraar Tankafritt.nu geeft de Zweedse consument de mogelijkheid om zich te verzekeren tegen veroordelingen en boetes voor het illegaal downloaden van muziek en films. Het bedrijft zegt die dienst aan te bieden als protest tegen de verscherping van de Zweedse piraterijwetgeving. Vorig jaar is in Zweden niet alleen het uploaden, maar ook het downloaden van illegale bestanden strafbaar geworden. Sindsdien zijn drie downloaders veroordeeld tot boetes van ongeveer € 2000. De verzekering van Tankafritt kost 15 euro per jaar. De verzekeraar wil de dienst ook in Noorwegen en Denemarken aanbieden. Tankafritt stelt dat dit soort verzekeringen niet illegaal is.

Werknemers bij voedselproducenten behoren tot de dikste van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Ook niet geheel verrassend heeft personeel in de sector cultuur, sport en recreatie het minst last van overgewicht. Gemiddeld kampt bijna eenderde van de werknemers met overgewicht. Van alle mensen in loondienst lijdt 7,5 procent zelfs aan zwaar overgewicht, aldus TNO. Mensen met een baan zijn gemiddeld wel lichter dan de hele Nederlandse bevolking. Van de werknemers in de voedings- en genotsmiddelenindustrie is meer dan de helft te zwaar. Ook de bouw en de transport- en vervoersbranche scoren met respectievelijk 39 en 42 procent hoog. Onder personeel in de sector cultuur, sport en recreatie is slechts 18 procent te dik. Werknemers in de papierindustrie en bij drukkerijen en uitgeverijen scoren met een percentage aan overgewicht van 21 procent ook niet slecht. Over het algemeen lijkt het volgens TNO dat beroepen waarin mensen veel moeten bewegen, minder tot overgewicht onder het personeel leiden. Deze samenhang gaat echter niet altijd op. Zo hebben wetenschappers weliswaar relatief bewegingsarme functies, maar toch is het percentage overgewicht lager dan gemiddeld. In de bouw komt wel veel overgewicht voor, terwijl het werk vaak veel beweging vereist.

Twee op de tien Nederlandse bedrijven betrappen minstens één keer per jaar personeel op diefstal, drugsgebruik of een ander delict. Een derde van de werkgevers wordt helemaal nooit geconfronteerd met overtredingen of een misdrijf en 44 procent hooguit eens per jaar. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Interview NSS onder 297 directeuren, dat in opdracht van televisieprogramma Nova en het Financieel Dagblad is verricht. De directeuren vinden de situatie niet verslechterd ten opzichte van vijf jaar geleden. Bijna driekwart heeft het beleid tegen crimineel gedrag op de werkvloer ook niet veranderd. In 2005 deed een op de tien bedrijven aangifte bij de politie wegens een delict op de werkvloer. Dat is meestal in het geval van afpersing en boekhoudfraude. Werkgevers proberen vooral intern zaken op te lossen. Zo hanteert bijna 80 procent een gedragscode op de werkvloer en procedures bij gevoelige handelingen. Wel gaan er in ondernemersland al langer stemmen op om een zwarte lijst in te voeren van crimineel personeel en het onderling uitwisselen van informatie over oud-medewerkers.

Parijs wil tegen eind volgend jaar een gratis Wifi-netwerk dat de hele stad zal dekken. Dat heeft de Parijse burgemeester Bertrand Delanoe bekend gemaakt. In de Verenigde Steden hebben steden als Chicago en Los Angels al dergelijke netwerken. Delanoe wil 400 Wifi-hotspots aanbrengen over het hele grondgebied van de stad. Dat zou gebeuren in samenwerking met de internetproviders. Die zouden in ruil de mogelijkheid krijgen om hun antennes gratis op strategisch gelegen openbare gebouwen te plaatsen. De burgemeester meent dat een gratis Wifi-netwerk een belangrijke troef kan zijn om toeristen aan te trekken. De bouw en het beheer van het Wifi-netwerk zou worden uitbesteed aan een externe partij. Parijs wil ook een belastingsverlaging doorvoeren voor bedrijven die glasvezelkabels aanleggen. Het gemeentebestuur wil dat 80 procent van alle inwoners tegen 2010 toegang zal hebben tot breedbandinternet. Die penetratie bedraagt op dit ogenblik 60 procent.

In de Chinese provincie Sichuan is een online gokcircuit opgerold. Dat bood wereldwijd weddingschappen aan op het wereldkampioenschap voetbal. In totaal zou een bedrag van 125 miljoen dollar zijn vergokt. Er werd ook gegokt op het wereldkampioenschap voertbal in Duitsland. De website was opgezet door een bedrijf uit Hong Kong, maar werd bestuurd vanuit de Chinese provinciestad Chengdu. In totaal zouden er meer dan 2.000 gokkers op de website zijn geregistreerd. In totaal werden door de Chinese politie meer dan twintig personen opgepakt die ervan vedacht worden bij het illegale goksyndicaat betrokken te zijn. De Chinese overheid is sinds begin dit jaar begonnen met een offensief tegen de gokpraktijken in het land. Gokken is in China verboden sinds 1949, toen de communisten aan de macht kwamen. Maar de Chinezen blijven verhangen aan het gokken.

Zeventig procent van de mp3-muziek is legaal. Dat is althans de conclusie van een Amerikaanse studie van het onderzoeksbureau Ipsos. Het grootste gedeelte van die muziek is volgens de onderzoekers gekopieerd van legaal aangeschaft cd’s. Er wordt aan toegevoegd dat de betaalde downloads met 25 procent nu al een groter marktaandeel hebben dan onbetaalde downloads. De illegale kopies zijn immers niet alleen afkomstig van online downloads, maar ook van cd’s die van anderen worden geleend om de muziek te kopiëren. Op een mp3-speler zouden gemiddeld 700 nummers staan. Ipsos zegt niet te verwachten dat mobiele video snel zal doorbreken. Zelfs in de jongste leeftijdsgroepen had daar volgens de onderzoekers amper één op drie belangstelling voor.

De Chinese staatsoliemaatschappij China National Petroleum Corp. (CNPC) zou voor 3 miljard dollar een belang willen kopen in het Russische staatsolieconcern Rosneft. Daarvoor willen de Chinezen wel meer toegang tot de Russische energiemarkt. Rosneft gaat naar de effectenbeurzen in Londen en Moskou. CNPC zou dan voor 3 miljard dollar een belang willen kopen in Rosneft, op voorwaarde dat Rosneft nauwer gaat samenwerken met de Chinezen. Het gaat bijvoorbeeld om de gezamenlijke ontwikkeling van een olieveld in Siberië, meer samenwerking bij de winning van olie in het oosten van Siberië en een langetermijncontract voor de levering van Russische aardolie aan China, aldus de bronnen. China is nauwelijks actief op de enorme Russische energiemarkt. De eerste stap werd vorige maand gedaan door het Chinese olieconcern Sinopec. Sinopec neemt voor enkele miljarden dollars een belangrijk olieproductieonderdeel over van het Brits-Russische oliebedrijf TNK-BP. Rosneft hoopt tot 11 miljard dollar op te halen met zijn beursgang. Het olieconcern heeft het geld nodig om zijn schuld terug te dringen.