managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Britten krijgen bioskoopdetective

Posted by managing21 on juli 6th, 2006

De Britse filmindustrie gaat een bioscoopdetectieve aanwerven. Die moet volgens de Britse Film Distributor’s Association (FDA) paal en perk kunnen stellen aan het illegaal kopiëren van films in de bioskoopzalen. De bioscoopdetectieve is een gewezen politieman en moet het bioskooppersoneel opleiden en een strategie ontwikkelen om het kopiëren zo moeilijk mogelijk te maken.

 

De Federation Against Copyright Theft (FACT) stelt dat de filmpiraterij zich ook buiten de Verenigde Staten steeds verder begint uit te breiden. Dat heeft volgens de organisatie vooral te maken met de wereldwijd simultane premières van bioskoopfilms. “Bioskoopfilms zijn kwetsbaarder dan ooit voor het illegaal kopiëren,” vertelde FDA-topman Mark Batey aan de BBC. “We zijn dan ook van mening dat het nu de tijd is om in te grijpen.”

<>Volgens FACT-topman Raymond Leinster zijn de piraten bijzonder gesofistikeerd geworden en gebruiken ze het internet om hun illegale kopiën wereldwijd te verdelen. “Illegale kopiën zijn al drie dagen na de officiële première overal te verkrijgen,” aldus Leinster. “Wanneer een eerste kopie online wordt gepost, zorgt de digitale infrastructuur dat die binnen een aantal uren overal in de wereld is terecht gekomen.”

 

De bioskoopdetective moet het personeel duidelijk maken hoe piraten digitale camcorders gebruiken en hoe ze de opnames kunnen verstoren. FACT heeft het voorbije jaar in Groot-Brittannië meer dan twee miljoen illegale filmkopieën in beslag genomen. Piraten zouden jaarlijks 270 miljoen pond verdienen aan hun illegale handel. Het totale verlies voor de Britse filmindustrie zou daarbij oplopen tot meer dan 810 miljoen pond per jaar.