managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bedrijven doen te weinig met informatie

Posted by managing21 on juni 29th, 2007

Grote bedrijven maken te weinig gebruik van de informatie die in de onderneming aanwezig is. Dat is de conclusie van een studie van het onderzoeksbureau MarketCap. Het probleem heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met het feit dat de informatie versnipperd en in verschillende vormen wordt opgeslagen. Tweederde van de ondervraagde bedrijven hoopt de volgende twee jaar meer gebruik te kunnen maken van business intelligence.

“Op dit moment is bij tachtig procent van de ondervraagde bedrijven een business intelligence-oplossing in gebruik,” schrijft het magazine Computable. “De meeste respondenten zijn echter niet tevreden met de kwaliteit en de effectiviteit van de informatievoorziening. Ruim zeventig procent geeft aan dat ze ontevreden zijn over de voorspellende waarde van de bedrijfsinformatie.”

Het gebrek aan bruikbare informatie uit de bedrijfsdata zou vooral te maken hebben met het feit dat de data op verschillende plaatsen en op versnipperde wijze wordt opgeslagen. Er wordt gebruik gemaakt van spreadsheets, databases en datawarehouses. “Alleen in het laatste geval is de informatie centraal opgeslagen en heeft het bedrijf snel en efficiënt toegang tot alle soorten informatie,” aldus de onderzoekers.

Driekwart van de bedrijven zegt te weten waar de informatie, maar geeft toe geen idee te hebben van wat er met de informatie is gebeurd, voordat ze deze te zien krijgen. “Het lijkt er dus op dat er veel te vaak strategische beslissingen worden genomen op basis van onvolledige of onbetrouwbare informatie of op basis van informatie waarvan de betrouwbaarheid niet bekend is,” aldus MarketCap.