managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Duitsland betaalt Wikipedia-bijdragen

Posted by managing21 on juni 29th, 2007

Artikelen over duurzaamheid in de Duitse editie van de internetencyclopedie Wikipedia zullen in de toekomst met overheidssteun geschreven. Volgens het Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe, een onderdeel van het ministerie, zijn sommige artikelen over duurzame grondstoffen incompleet of niet actueel, of ontbreken ze volledig. Hoeveel het Duitse ministerie van landbouw in het project investeert, werd niet bekend gemaakt.

“Het Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe zal de artikelen niet zelf schrijven, maar stelt het geld beschikbaar aan een instituut, dat deskundige auteurs moet werven,” aldus het online magzine Nu.nl. “De auteurs moeten samenwerken met de Wikipedia-gemeenschap om via een driejarig programma naar eigen zeggen actuele, neutrale informatie beschikbaar te maken op de site. Een medewerker van de organisatie Wikimedia moet de samenwerking coördineren.

Het project zou volgens het magazine controverse oproepen bij de Wikipedia-gemeenschap, die vreest voor gekleurde informatie en propaganda. Vorig jaar ontstond veel ophef toen softwareconcern Microsoft een tekstschrijver benaderde om tegen betaling bijdragen te leveren aan Wikipedia. Die moest volgens Microsoft feitelijke onjuistheden in artikelen over producten van het bedrijf verbeteren.