managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Economist-community start Lughenjo-project

Posted by managing21 on juli 2nd, 2007

Het magazine The Economist heeft zijn Lughenjo-project voorgesteld. Dat is een webplatform dat de kennis en collectieve intelligentie van de Economist-community moet kunnen inzetten om de ontwikkeling te ondersteunen die regio’s die het slachtoffer zijn geworden van een braindrain naar het westen. Lughenjo, waar maanden in het geheim aan gewerkt werd, moet wel winstgevend worden.

“Lughenjo – een Tuvetaans woord voor geschenk – moet aan hulporganisaties, ontwikkelingsprojecten en bedrijven uit ontwikkelingslanden toelaten om op de website vragen te stellen en problemen voor te leggen waarop leden van de Economist-gemeenschap kunnen antwoorden,” aldus het magazine DotJournalism. “Op die manier wil Lughenjo een marktplaats voor ideeën creëren.”

De initiatiefnemers stellen de Economist-gemeenschap de mogelijkheid willen te geven om hun tijd en expertise op een eenvoudige en snelle manier online ter beschikking te stellen. “Wij zijn ervan overtuigd dat we daardoor een uiterst interessant initiatief kunnen aanbieden,” voeren ze aan. “We gaan op een heel beperkte manier van start, maar het project zal steeds verder uitgewerkt worden en meer complexe materies behandelen.”

Opgemerkt wordt dat Lughenjo geen project zonder winstoogmerk is. “Met uitsluitend steun van mecenassen en donors is een werking op lange termijn niet gegarandeerd,” voeren de initiatiefnemers aan. “Op een bepaald ogenblik zou de geldstroom immers kunnen opdrogen.” Het zakelijk model moet nog verder worden uitgewerkt, maar de website zal alvast ondersteund worden door reclame.