managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 3rd, 2007

Diageo, de wereldmarktleider in wijn en sterke dranken, overweegt het bekende Ierse biermerk Guinness te verkopen. De Nederlandse brouwer Heineken wordt daarbij naar voren geschoven als een van de kandidaat-kopers. Maar Diageo verklaarde onlangs dat het wereldberoemde Guinness-bier een onderdeel van de groep blijft. Guinness is een historische activiteit van Diageo, dat tien jaar geleden ontstond door de fusie van de Britse groepen Grand Metropolitan en Guinness. Analisten merken op dat het merk niet meer past in de portefeuille van de gigant. Het Guinness-verbruik in Ierland daalt al een tijdje omdat Ieren steeds meer overschakelen op wijn, sterke drank en geïmporteerde bieren. Guinness heeft erg te lijden onder de invoering van het rookverbod in de horeca. In de laatste zes maanden van 2006 daalde de omzet van Guinness in Europa met 7 procent. Diageo maakte vorige maand bekend dat het zijn brouwerijactiviteiten in Ierland wil doorlichten.

Paul Wolfowitz, die enkele dagen geleden wegens een schandaal officieel aftrad als president van de Wereldbank, is al snel benoemd tot hoogleraar bij de conservatieve Amerikaanse denktank American Enterprise Institute (AEI). In een verklaring zei het American Enterprise Institute dat Wolfowitz zich vooral gaat bezighouden op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Hij zou zich daarbij vooral richten op de toestand op het Afrikaanse continent. Volgens de president van de AEI, Christopher DeMuth, staat Wolfowitz bekend voor zijn pleitbezorging voor hervormingen en transparante politiek en zijn interesse in ontwikkelingssamenwerking. Wolfowitz legde op 30 juni officieel het werk neer als topman van de Wereldbank. Hij moest vertrekken wegens een omstreden salarisverhoging die hij regelde voor zijn vriendin, die ook bij de ontwikkelingsbank werkte. Hij is opgevolgd door Robert Zoellick.

De Australische groep Wesfarmers neemt het supermarktconcern Coles over voor 20,7 miljard Australische dollar (13,1 miljard euro). Wesfarmers verwacht de overname in oktober van dit jaar af te ronden. De directie van Coles liet al weten dat ze unaniem de aandeelhouders adviseert op het bod in te gaan. Daarmee komt een einde aan een lange strijd om het supermarktbedrijf, waar tot enkele weken geleden ook KKR, de grootste durfkapitalist van de wereld, in betrokken was. De overname van Coles is de grootste transactie ooit in Australië. John Fletcher, de topman van het supermarktbedrijf zette het concern in februari in de etalage. Hij deed dat nadat een programma was mislukt om de omzet op te krikken. Coles moest ook zijn winstdoelstelling voor het lopende boekjaar met 10 procent verlagen. Coles heeft meer dan 2.000 winkels in Australië en Nieuw-Zeeland, daaronder zowel supermarkten, winkels voor kantoorartikelen als drankwinkels en hard discounters.

Europese landen moeten hun sterk uiteenlopende nationale regels over vruchtbaarheidsbehandelingen harmoniseren. Dat is nodig als Europa vruchtbaarheidstoerisme, waarbij mensen de grens oversteken voor behandelingen die in hun land verboden zijn, wil tegengaan. Dat stelt professor Paul Devroey (VUB), voorzitter van de Europese vereniging voor reproductie en embryologie. Een derde van de aanvragen aan de VUB komt volgens hem uit het buitenland. Het gaat dan vooral om Italië en Duitsland, waar tal van behandelingen verboden zijn. De sterk uiteenlopende nationale wetten werken vruchtbaarheidstoerisme naar landen zoals België, Spanje of Groot-Brittannië in de hand, meent Devroey. Hij maakt daarbij gewag van een pervers systeem, omdat mensen met vruchtbaarheidsproblemen en een laag inkomen in die landen uitgesloten blijven van de mogelijkheid op een gezin.

In Moskou heeft het nieuwe, uiterst luxueuze hotel Rits-Carlton zijn deuren geopend. Daarmee bevestigt Moskou zijn faam als duurste stad van de wereld. Een gewone kamer zonder ontbijt kost in het nieuwe hotel 1.000 dollar per nacht. Voor de presidentiële suite moeten de hotelgasten 16.000 dollar betalen. Ze mogen dan wel gebruikmaken van de kogelvrije eetzaal. Een ontbijt met champagne, kaviaar en een omelet met truffels kost al gauw 700 dollar, een kopje thee 18 dollar. Het hotel telt 334 kamers en beschikt over een zwembad, een welnesscentrum en een schoonheidsinstituut. Sergej Logvinov, woordvoerder van het hotel, geeft toe dat de prijzen wat aan de hoge kant zijn, maar maakt zich sterk dat er genoeg mensen in Moskou zijn die het zich kunnen permitteren. Het hotel verwacht dat tachtig procent van zijn cliënteel buitenlanders zullen zijn, maar voorspelt dat het aantal Russische gasten na verloop van tijd zal toenemen.

De Nederlandse automatiseerder Getronics staat in de belangstelling van een niet bij naam genoemd Amerikaans bedrijf. De onderneming uit Amsterdam heeft een formele uitnodiging gekregen om te onderhandelen. Getronics heeft besloten daarop in te gaan, zo heeft de directie van het bedrijf gemeld. Het onbekende Amerikaanse bedrijf zou Getronics in zijn geheel willen overnemen. Getronics heeft een speciale commissie in het leven geroepen onder leiding van Rinus Minderhoud, voorzitter van de raad van commissarissen van Getronics, om de overnamegesprekken te voeren. De automatiseerder benadrukt dat het niet zeker is of de onderhandelingen tot een resultaat zullen leiden. Getronics wilde verder geen commentaar geven op de laatste ontwikkelingen. Getronics zelf heeft een belang van 30 procent genomen in zijn branchegenoot ServiceOne Limited uit Hong Kong. De nieuwe tak zal met ruim duizend werknemers actief zijn in meer dan dertig Chinese provincies.

Vier Italiaanse managementconsultants raden bazen aan om saaie lectuur aan de kant te leggen en zich te verdiepen in films. In hun boek ‘Il grande libro del cinema per manager’ raden de vier vijftig films aan die belangrijke problemen aankaarten en praktijkoplossingen kunnen aanreiken. Hoogwaardige films bieden volgens de auteurs een kijk op probleemoplossend denken en teamwork. Als voorbeelden worden ‘The Terminal’ van Steven Spielberg en ‘Volver’ van Pedro Almodovar genoemd. In de film van Spielberg zien ze voorbeelden hoe diversiteit tot een voordeel kwam aangewend worden, terwijl Almodovar vrouwelijke charmes als succesformule zou uitspelen. Westerns met John Wayne zien de auteurs als een inspiratiebron voor leiderschap en ‘Lolita’ van Stanley Kubrick bevat lessen over verleiding en verraad die van pas kunnen komen op de beurs. Gesteld wordt dat er moet opgelet worden met obsessief gedrag, zoals in ‘Fitzcarraldo’ van Werner Herzog.

Google heeft de webtelefoniedienst GrandCentral Communications, waarmee gebruikers bestaande telefoon en voicemail accounts via internet kunnen beheren als een enkel account, overgenomen. GrandCentral Communications werd eind 2005 opgericht en is één van de vele innovatieve bedrijven die voordeel halen uit webgebaseerde software door consumenten en zakelijke gebruikers de mogelijkheid te bieden te telefoneren via internet terwijl ze hun bestaande telefoonlijn ook kunnen behouden. Via GrandCentral krijgen klanten een enkel telefoonnummer dat met alle andere telefoonnummers van de klant verbonden is. Co-oprichter van GrandCentral Craig Walker kwam op het idee nadat hij een keer op een vliegveld aan kwam en er achter kwam dat hij drie voicemailboxen moest checken, één van zijn mobieltje, één van zijn werk en één van zijn Blackberry. Met de toepassingen van GrandCentral wordt dat allemaal samengebracht.

Volgens de lezers van het Britse magazine Edge is ‘The Legend of Zelda: Ocarina of Time’ de beste game aller tijden. Het winnende spel is al tien jaar oud en luidde destijds een nieuw tijdperk van 3D-games in. Slechts één pc-game heeft de top tien gehaald. Het gaat daarbij om de first person shooter Half Life 2 staat op nummer vier. Xbox, de spelconsole van Microsoft, is eveneens maar met één titel vertegenwoordigd, namelijk ‘Halo: Combat Evolved’ op een zevende plaats. De helft van de top tien bestaat uit Nintendo 64-titels, waaronder Zelda en Super Mario 64 (derde). De legendarische blokkenpuzzel Tetris staat op een negende plaats. De lijst omvat verder ook nog Resident Evil 4 (tweede), Super Mario World (vijfde), Zelda: a Link to the Past (zesde), Final Fantasy XII (achtste) en Super Metroid (tiende). De nieuwe generatie consoles kreeg maar vijf games in de top honderd. Het gaat daarbij om Pro Evolution Soccer 6 (15), Oblivion (19), Virtua Fighter 5 (38), Virtual Tennis 3 (80) en Crackdown (100).

Suez Energie Services, de dienstenpoot van de Franse energie- en nutsgroep Suez, heeft het Spaanse installatiebedrijf Crespo y Blasco volledig overgenomen. Daarmee wordt Suez Energie Services één van de grootste spelers in de sector in Spanje. Hoeveel Suez op tafel heeft gelegd voor Crespo y Blasco werd niet bekendgemaakt. De 45 jaar oude Spaanse groep telt 970 werknemers en ambieert dit jaar een omzet van 170 miljoen euro. De voorbije maanden heeft Suez zijn positie in Spanje verder uitgebouwd. De groep haalde recent nog contracten binnen voor de constructie en de exploitatie van een ontziltingsinstallatie in Barcelona en Alicante. Samen met La Caixa bracht Suez ook een bod uit op de aandelen van het nutsbedrijf Agbar die het nog niet in bezit heeft. Vorige week raakte ten slotte bekend dat Suez aan de Spaanse marktautoriteiten de toestemming heeft gevraagd om zijn belang in het energiebedrijf Gas Natural op te trekken tot 11,3 procent.

Meer Nieuws