managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Statoil en Shell stoppen proeven met CO2-opslag

Posted by managing21 on juli 3rd, 2007

De oliebedrijven Statoil en Shell stoppen met hun proeven rond de opslag van koolstofdioxide. De twee bedrijven stellen dat het project, waarbij de uitstoot van een Noorse elektriciteitscentrale en methanolfabriek wordt opgevangen en geïnjecteerd in twee Noorse olievelden, technisch weliswaar haalbaar is, maar voegen er aan toe dat de kosten niet opwegen tegen de baten. Eerder stopte ook British Petroleum met een gelijkaardige proef.

In maart vorig jaar maakten Statoil en Shell te beginnen met een Enhanced Oil Recovery (EOR). Daarmee wou men in de Noorse olievelden Draugen en Heidrun, die hun piek al hebben bereikt, de productieterugval beperken. De techniek bestaat erin om koolstofdioxide in de reservoirs te stuwen, waardoor de druk in het veld kan verhoogd worden en het rendement kan opgedreven worden.

Uit een haalbaarheidsstudie bleek echter dat de geologische structuur van de velden niet geschikt is voor een dergelijke proef. Hoewel de techniek beschikbaar is, bleek dat de kosten van het project voorlopig nog te hoog liggen. Wel wordt verder onderzocht of in de Noorse velden een gewone opslag van koolstofdioxide mogelijk is. Daardoor kan een reductie van broeikasgassen worden gerealiseerd.

British Petroleum maakte begin dit jaar al bekend een project rond de opslag van koolstofdioxide in het Schotse Peterhead stop te zetten. Dat zou te maken hebben met een gebrek aan overheidssteun. British Petroleum had voor Peterhead een investering van 750 miljoen euro voorzien. Shell zegt in de Verenigde Staten wel een aantel EOR-projecten te hebben die naar eigen zeggen commercieel interessant zijn.