managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rio Tinto drijft aluminiumproductie op

Posted by managing21 on juli 3rd, 2007

Het Brits-Australische mijnconcern Rio Tinto gaat 1,3 miljard euro investeren in de uitbreiding van zijn aluminiumfabriek in het Australische Queensland. Die injectie moet Rio Tinto naar eigen zeggen de productie van zijn Yarwun-fabriek tegen 2011 meer dan te verdubbelen. Daarmee wil het concern, de tweede grootste mijnbedrijf van de wereld, inspelen op de stijgende vraag naar aluminium.

De Yarwun-fabriek in Gladstone heeft op dit ogenblik een capaciteit van nagenoeg 3,4 miljoen ton aluminium per jaar. Door de nieuwe investering zou die capaciteit met 2 miljoen ton opgedreven worden. Het bauxiet, de grondstof voor aluminium, wordt gehaald uit de Weipa-mijn in het noorden van Queensland. Volgens Rio Tinto-topman Tom Albanese betreft het hier de zwaarste investering van het concern van de voorbije jaren.

Deze investering is volgens analisten een teken dat Rio Tinto niet echt meer geïnteresseerd is in een mogelijke overname van zijn Canadese concurrent Alcan. De productie van aluminium werd tijdens het voorbije decennium stelselmatig opgedreven om de stijgende vraag bij te kunnen houden. Volgens het International Aluminium Institute werd er vorig jaar 58,4 miljoen ton aluminium geproduceerd. In 1976 bedroeg de productie 22,7 miljoen ton. In 1996 was dat echter al opgelopen tot 40,8 miljoen ton.