managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 4th, 2007

Edam Acquisitions heeft een openbaar aanbod gelanceerd op de resterende aandelen van Endemol. Edam bestaat uit het Italiaanse Mediaset, John de Mols investeringsmaatschappij Cyrte en de zakenbank Goldman Sachs. Nog 25 procent van de aandelen van Endemol is genoteerd aan de beurs. De overige 75 procent was in handen van Telefonica. Zopas maakte het Spaanse telecombedrijf bekend dat het de verkoop van dit belang aan Edam heeft afgerond. Met deze transactie was een bedrag van 2,6 miljard euro gemoeid. Het gehele bedrijf wordt met het openbaar bod gewaardeerd op 3,1 miljard euro. Telefonica kocht het productiebedrijf in 2000 voor 5,5 miljard euro van De Mol en Joop van den Ende. In 2005 ging 25 procent van het bedrijf weer naar de beurs. Sinds begin maart stond de onderneming in de etalage. Edam haalt Endemol waarschijnlijk eind augustus of begin september van de beurs.

Een promotieclip van de Europese Commissie op de videosite YouTube is een groot succes, maar heeft ook heel wat controverses uitgelokt. De clip ‘Film Lovers will love this’ toont immers seksscènes uit Europese films. Het filmpje is te zien op eutube, het kanaal dat de Europese Commissie vorige week op YouTube opende. Het is de bedoeling de verwezenlijkingen van de Europese Unie in de verf te zetten. Maar waar clips over bijvoorbeeld de eengemaakte energiemarkt weinig bezoekers trekken, wordt de seksclip druk bekeken. De video lokte uiteenlopende reacties uit. Maciej Giertych, Pools Europees parlementslid van de conservatieve Liga van Poolse Families, beschuldigde de Europese Commissie van het gebruik van immorele methodes. Commissiewoordvoerder Martin Selmayr verdedigde de selectie en zei dat de Europese Commissie trots was op de rijke Europese filmtraditie. Hij benadrukte dat de fragmenten uit bekroonde films kwamen.

China heeft zwaar laten snoeien in een rapport van de Wereldbank over milieuverontreiniging. Zowat een derde van het rapport verdween in de lade na druk van Peking. Het Chinese regime zei te vrezen voor sociale onlusten. Uit het rapport zou blijken dat jaarlijks 750.000 Chinezen sterven door milieuverontreiniging. Het Chinese ministerie van Volksgezondheid en het nationale milieuagentschap grepen in toen de Wereldbank een kladversie van een onderzoek naar milieuverontreiniging in China publiceerde. Maar Peking tekende bezwaar aan tegen de becijfering. In de top twintig van meest vervuilde steden ter wereld staan 16 Chinese steden. De nieuwe studie schatte het aantal doden door luchtverontreiniging op 350.000 tot 400.000 per jaar. Daar komen nog eens 300.000 doden bij door de slechte luchtkwaliteit in gebouwen. Waterverontreiniging kost volgens de Wereldbank jaarlijks het leven aan zeker 60.000 Chinezen.

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas overweegt zijn samenwerking met de Duitse wielerploeg T-Mobile, het vroegere Telekom, stop te zetten. Adidas is naar eigen zeggen de dopingaffaires in de wielersport beu. De voorbije maanden raakte bekend dat de renners van Telekom in de jaren negentig systematisch doping gebruikten. Samenwerken met gedopeerde sportlui hoort volgens Adidas-woordvoerder Oliver Brüggen niet bij de bedrijfscultuur van de sportartikelenfabrikant. Vorig jaar nog brak Adidas al met renner Jan Ullrich, toen die voor de aanvang van de Ronde van Frankrijk geweerd werd uit het wielerpeleton. Ullrich was één van de kandidaten op de eindoverwinning, die uiteindelijk naar Floyd Landis ging. Ook rond Landis zijn er echter dopingperikelen en diens Phonak-team stapte inmiddels ook al gedegouteerd uit de wielersport. Adidas levert aan T-Mobile de wieleruitrusting, maar dat contract kan volgens het bedrijf op elk moment verbroken worden.

Als Hillary Clinton president van de Verenigde Staten wordt, is dat slecht nieuws voor Wall Street. Dat is de conclusie van een onderzoek van het weeklad Barron’s. Hillary Clinton wil de grote oliebedrijven verplichten in hernieuwbare energie te investeren en is voorstander van een universele gezondheidszorg. Vooral dat laatste stuit bij Barron’s op kritiek, omdat er geen duidelijkheid is over de financiering. Barack Obama, de andere grote kandidaat van de democraten komt er beter af. Hij toont volgens het weekblad immers een gezond scepticisme tegenover overheidsinterventie in de gezondheidszorg en de oliesector. Barron’s vindt de democraat John Edwards de slechtste keuze voor Wall Street. Edwards is immers voorstander van een verplichte verzekering voor alle Amerikanen en een verlaging van de CO2-uitlaatgassen met 80 procent tegen 2050. De republikeinse kandidaten kregen met hun strenge begrotingspolitiek en minimale overheidsinmenging de meeste steun van het weekblad.

De Mexicaanse zakenman Carlos Slim heeft Bill Gates onttroond als rijkste man ter wereld. Het vermogen van de 67-jarige magnaat zou gestegen gestegen tot zowat 67,8 miljard dollar. Dat is 9 miljard dollar meer dan het fortuin van Microsoftbaas Bill Gates. De opmars van Carlos Slim zou te danken zijn aan recente koersstijgingen op de beurs. Dankzij de stijging met 26,5 procent van het aandeel America Movil in het tweede kwartaal, is Slim substantieel veel rijker geworden dan Bill Gates,” aldus de Mexicaanse website Sentido Comun. Carlos Slim bezit 33 procent van het grootste mobiele telefoniebedrijf van Latijns-Amerika. Naast zijn telecomactiviteit is Carlos Slim ook eigenaar van de financiële groep Inbursa en van winkel- en restaurantketens. In maart had Forbes Carlos Slim met een vermogen van 49 miljard als op twee na rijkste man geklasseerd, na Bill Gates (56 miljard dollar) en superbelegger Warren Buffet (52 miljard dollar).

De armoede in ontwikkelingslanden is in de afgelopen zeven jaar sterk afgenomen. Volgens een evaluatierapport van de Verenigde Naties is het aantal mensen dat van één dollar per dag moet rondkomen gedaald naar 980 miljoen, ofwel 19 procent van de bevolking in de ontwikkelingslanden. In 1990 leefde nog 32 procent van één dollar per dag. Volgens de volkerenorganisatie is het mogelijk om de extreme armoede en honger in 2015 uit de wereld te helpen als de ontwikkeling zich in dit tempo voortzet. Dat was in 2000 bij het opstellen van de acht millenniumdoelen het eerste doel dat voor 2015 was gesteld. De snelle armoededaling is te danken aan de economische groei in Azië. Ook op het tweede doel, het bereiken van basisonderwijs voor ieder kind, is progressie geboekt. Nu krijgt 88 procent van de kinderen onderwijs. Volgens de evaluatie is echter een flinke inspanning nodig om de 100 procent te halen. Vooral ten zuiden van de Sahara ontberen nog veel kinderen onderwijs.

De olieproducenten Iran en Venezuela hebben hun onderlinge economische en politieke banden versterkt. Dat is het resultaat van het bezoek dat de Venezolaanse president Hugo Chávez aan zijn Iraanse collega Mahmoud Ahmadinejad heeft gebracht. Venezuela en Iran gaan de volgende jaren onder meer samen twee petrochemische fabrieken bouwen. De eerste komt in Iran en kost ongeveer 700 miljoen. Beide presidenten gaven zopas het sein voor de start van de werkzaamheden van de fabriek, waar methanol zal worden geproduceerd. Het complex moet binnen vier jaar klaar zijn en wordt gebouwd in de stad Assalouyeh aan de Perzische Golf. Een tweede methanolfabriek zal in samenwerking binnen enkele jaren in Venezuela worden gebouwd. Chavez had het daarbij over een innige samenwerking in de strijd tegen het imperialisme, een verwijzing naar de politiek van de Amerikaanse president George Bush.

De internationale online reclamemarkt is het voorbije jaar met 21,8 procent gegroeid en is hiermee het snelst groeiende segment van de sector. Dat blijkt uit een studie van PricewaterhouseCoopers. Adverteren op internet nam volgens de onderzoekers met 37,9 procent toe, terwijl de bestedingen aan internettoegang met 18,8 procent stegen. Deze groei is voornamelijk toe te schrijven aan de migratie van internetabonnees van inbelverbindingen naar breedband. Kabelexploitanten en telefoonmaatschappijen hebben triple play-pakketten op de markt gebracht die breedband met televisie en telefoondiensten combineren. Wereldwijd neemt internetadverteren en toegang tot internet naar verwachting toe van 177 miljard dollar in 2006 tot 332 miljard dollar in 2011. Dit is een samengestelde groei van 13,4 procent per jaar. Amerika heeft nog het grootste aantal internetgebruikers. Vanaf 2009 zal die eer volgens PricewaterhouseCoupers toebedeeld zijn aan China.

Het Amerikaanse investeringsfonds Blackstone gaat de hotelketen Hilton kopen voor 26 miljard dollar. Dat heeft Hilton bekend gemaakt. De transactie zal plaatsvinden in het vierde kwartaal van dit jaar. De aandeelhouders van Hilton moeten het akkoord eerst nog wel goedkeuren. Blackstone kocht in januari de hotelketen La Quinta Inns and Suites. Op dit moment heeft het fonds 100.000 hotelkamers in de Verenigde Staten en Europa in bezit. Het wereldwijde netwerk van Hilton-hotels werd vorig jaar herenigd nadat de ketens 42 jaar geleden uit elkaar gingen. De scheiding vond plaats in 1964, toen de niet-Ametrikaanse hotels van de hand werden gedaan. De hereniging vond plaats nadat Hilton 3,3 miljard dollar betaalde voor de 400 internationale Hilton-hotels van de Britse Hilton Group. Hilton Hotels bezit 2.800 hotels en 480.000 kamers in tachtig verschillende landen. Na Marriott International is het de op een na grootste hotelketen van de Verenigde Staten.

Meer Nieuws