managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Spyker moet van de beurs

Posted by managing21 on juli 4th, 2007

De grootaandeelhouders van Spyker willen de Nederlandse autoconstructeur van Euronext Amsterdam afhalen. Dat moet het bedrijf toelaten in alle stilte zijn moeilijkheden te overwinnen. Volgens de aandeelhouders is dat nodig om de producent van exclusieve sportwagens er weer bovenop te helpen. Spyker zou volgens hen de jongste tijd teveel op een negatieve manier in het nieuws gekomen zijn.

Spyker is de jongste maanden nauwelijks uit de nieuwsberichten weggeweest. “Er waren verhalen over onbetaalde rekeningen, een plotseling terugtredende bestuursvoorzitter en twijfels over de werkelijke autoverkopen,” schrijft het Nederlandse dagblad De Pers. Ook sportief loopt het niet goed. Tijdens de jongste Grote Prijs van Frankrijk slaagde Spyker-piloot Christian Albers met een gedeelte van de brandstoftankinstallatie uit de pits te vertrekken.

De beurskoers van Spyker heeft volgens De Pers sterk te lijden gehad onder al die negatieve publiciteit. “Door de beursregels was Spyker verplicht zijn aandeelhouders telkens weer op de hoogte te stellen van de problemen,” aldus de krant. “Daardoor heeft Spyker volgens ingewijden alleen nog maar last van zijn beursnotering.” De Pers is eigendom van Spyker-aandeelhouder Marcel Boelhoorn.

De Pers wijst ook op de groeiende invloed van Michiel Mol, interim-bestuursvoorzitter van het Nederlandse automerk. Diens vader Jan Mol bezit 29,9 procent van de Spyker-aandelen.
Michiel Mol is volgens De Pers vooral geïnteresseerd in de renstal van Spyker en zou van oordeel zijn dat de autofabriek voor een onderwaardering van het hele bedrijf. De Mol-clan zou het bedrijf zelfs van de hand willen doen om alleen met de renstal verder te gaan.

In een officiële reactie zegt Spyker echter dat een beursexit niet aan de orde is. Wel wordt er gezegd dat Spyker al enkele tijd bezig met een onderzoek over de toekomstige strategie van de onderneming. “Speculaties zijn inherent aan dergelijke onderzoeken,” aldus een woordvoerder van de autoconstructeur. De resultaten van dit onderzoek zouden na de zomerperiode bekend gemaakt worden.