managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Chinese Chryslers voor het westen

Posted by managing21 on juli 4th, 2007

De Amerikaanse autoconstructeur Chrysler wil in de toekomst in samenwerking met de Chinese autobouwer Chery goedkope, kleine wagens produceren. Die zouden in China worden gebouwd en ook uitgevoerd worden naar de Verenigde Staten en Europa. Voor Chery zou deze overeenkomst een enorme steun kunnen betekenen in de wedloop om de Chinese automarkt te veroveren.

Een eerste Dodge-model op basis van één van de Chery-types zou volgend jaar in Latijns-Amerika of Oost-Europa beschikbaar kunnen zijn. Het model zou over tweeënhalf jaar ook in de Verenigde Staten op de markt gebracht worden. De twee bedrijven stelden dat na die eerste lancering ook andere modellen zouden volgen. Het partnership moet Chrysler toelaten om in te spelen op de vraag van de consument naar energievriendelijkere wagens.

Volgens Tom LaSorda, topman van Chrysler, heeft de Amerikaanse constructeur door de samenwerking een onmiddellijke toegang tot de markt van de kleinere wagens. Chrysler heeft de voorbije jaren zich vooral toegelegd op de grotere suv-modellen, die door de milieubewustere consument echter steeds minder gewaardeerd worden. De samenwerking met Chrysler biedt Chery dan weer te kans om tegemoet te komen aan de internationale normen op het vlak van veiligheid en uitstoot.

DaimlerChrysler besliste onlangs om zijn Chrysler-tak voor 5,5 miljard euro te verkopen aan het investeringsbedrijf Cerberus Capital Management. De groep leed tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een verlies van 1,46 miljard euro. Daarin zitten ook een aantal herstructureringskosten.