managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Gamen is goed voor carrière

Posted by managing21 on juli 5th, 2007

Gamen is voor velen een fanatieke hobby, maar het blijkt ook goed te zijn voor een professionele carrière. Dat blijkt uit een onderzoek van het computerbedrijf IBM en de universiteit van Stanford. Games bieden volgens de onderzoekers een relevant trainingsplatform voor de toekomstige managers van grote bedrijven. Vooral World of Warcraft scoort volgens het rapport op dat vlak bijzonder hoog.

“World of Warcraft is een gesimuleerde fantasiewereld, waarin wereldwijd acht miljoen spelers onderling oorlogen uitvechten en plundertochten coördineren,” aldus het Financieele Dagblad. Er wordt aan toegevoegd dat de legeraanvoerders in het spel een bijzonder hoog aanzien genieten. “Ze geven immers leiding aan tientallen andere spelers,” wordt er opgemerkt.

George Pohle, directeur van het IBM Institute for Business Value, wijst erop dat het spel heel interessant is voor het aanleren van leidingstechnieken. “De leider wordt er immers binnen enkele weken afgerekend op zijn resultaten,” voert hij aan. “Het is een dynamische, complexe omgeving, waarin men razendsnel moet beslissen, veel sneller eigenlijk dan de gemiddelde manager, die meestal negentig dagen krijgt om uit te zoeken waar hij eigenlijk mee bezig is.”

Pohle prijst de flexibiliteit van dit virtueel leiderschap. “Dat komt voor iedereen binnen handbereik,” benadrukt hij. “Zo worden mensen aangemoedigd om risico’s te nemen. Verder stimuleert het spel flexibilisering van communicatievaardigheden. Een aanvoerder moet zijn orders aan tientallen ondergeschikten verdelenvia instant messaging, onlinechats, microcasting en internettelefonie.”

Volgens de IBM-directeur zal dergelijke flexibiliteit in de bedrijfsomgeving van de toekomst onmisbaar zal zijn. “Internationale organisaties worden steeds virtueler,” voert hij aan. “Er wordt vergaderd via conference calls, individuele communicatie verloopt met e-mail, er wordt samengewerkt met collega’s uit verschillende tijdzones en er wordt gerapporteerd aan mensen die men nog nooit hebben ontmoet.”

Pohle stelt dat een kandidaat-werknemer in de toekomst zijn game-ervaring ook op zijn curriculum vitae zal plaatsen. Daar blijkt het nu nog te vroeg voor te zijn. Het is volgens Pohle nog niet algemeen geaccepteerd, maar hij meent dat dit over drie jaar al helemaal anders zal zijn.