managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nunatak wordt de sensatie van Life Earth

Posted by managing21 on juli 5th, 2007

Op de affiche van Life Earth, het wereldwijde milieu-muziekfestival van zaterdag, prijken heel veel grote namen, maar ook de onbekende groep Nunatak. Die onbekendheid zal echter wellicht niet lang blijven duren, want Nunatak komt uit Antarctica en bestaat uit twee ingenieurs, een zeebioloog, een metereoloog en een poolgids. Nunatak treedt op in het Rothera Research Station van het Britse poolonderzoek.

Alles lijkt erop dat het concert in Rio de Janeiro wegens organisatieproblemen zal afgevoerd worden, maar toch wordt er wereldwijd op acht podia opgetreden. In plaats van de Braziliaanse miljoenenstad komt het nietige Zuidpool-station Rothera of de affiche van het evenement te staan. Het optreden van Nunatak wordt vooraf opgenomen en wordt zaterdag uitgezonden op televisie, internet en op de concertlocaties.

Life Earth verwacht in het Londense Wembley-stadion 90.000 aanwezigen, maar Nunatak moet het in Rothera stellen met een publiek van zeventien collega-poolwetenschappers. Het optreden gebeurt echter ook in Rothera in openlucht, waar op dit ogenblik een temperatuur heerst van achttien graden onder nul. De groep zal twee nummers brengen. Langer is het in die temperaturen uit niet te houden.

Door het optreden van Nunatak kan organisator Al Gore zijn belofte nakomen dat Life Earth op alle continenten een optreden organiseert. De temperaturen op de Zuidpool zijn de voorbije vijftig jaar met drie graden gestegen. Dat is een veelvoud van het wereldgemiddelde. Alleen in Alaska en Siberië wordt men geconfronteerd met gelijkaardige temperatuurstijgingen.