managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 9th, 2007

Een verrassende machtswissel aan de top van de Zwitserse bankreus UBS doet heel wat wenkbrauwen fronsen. De Zwitserse topman Peter Wuffli (49) werd er zonder veel uitleg de deur gewezen en vervangen door zijn rechterhand Marcel Rohner (42). Normaal gesproken had Wuffli, die sinds 2003 aan het hoofd staat van UBS, volgend jaar moeten doorschuiven naar het voorzitterschap van de bank. Maar dat scenario wordt nu opgeborgen, waardoor voorzitter Marc Ospel nu nog minstens drie jaar aan zal blijven als voorzitter van UBS. Analisten zoeken de aanleiding voor het koningsdrama bij de falende strategie op de Amerikaanse hypotheekmarkt en de naweeën van het faillissement van een intern hefboomfonds. Vooral dat laatste zou Wuffli fors worden aangerekend. Wuffli investeerde 3,5 miljard dollar in tachtig tophandelaren en veertig ondersteunende personeelsleden. Het werd een fiasco. Verliezen bij het hefboomfonds leidden er mede toe dat de winst in het eerste kwartaal met 6,5 procent daalde tot 3,28 miljard euro. En het einde van de financiële put zou nog lang niet in zicht zijn.

De Heilige Stoel heeft zijn rekeningen van 2006 afgesloten met een financieel overschot van 2,4 miljoen euro, tegenover 9,7 miljoen euro in 2005 en 3,1 miljoen in 2004. De inkomsten van de Heilige Stoel liepen op tot 227,8 miljoen euro, de uitgaven tot 225,4 miljoen euro. Het leeuwendeel van de uitgaven ging naar personeelskosten, die fors stegen door de aanpassing van de lonen aan de inflatie en de verplichte bijdragen aan pensioenfondsen. Maar ook de kosten voor de diplomatieke posten wereldwijd en voor de communicatie via Radio en Televisie Vaticaan en de krant L’Osservatore Romano zijn gestegen.De stijgende kosten werden echter gedeeltelijk gecompenseerd door een stijging van de inkomsten, vooral van giften van bisdommen, religieuze instellingen en gelovigen. Het financieel resultaat daalde van 43,3 tot 13,7 miljoen euro, door de koersdaling van de dollar. Het Vaticaan belegt veel in dollars, omdat het ook veel giften in dollars krijgt. Er wordt vooral belegd in laagrentende maar veilige overheidsobligaties. De Heilige Stoel heeft 2.704 mensen in dienst. Het gaat om 773 priesters, 331 religieuzen en 1.600 leken.

De Brits-Australische mijngroep Rio Tinto wordt genoemd als mogelijke partner van de Canadese aluminiumgroep Alcan. Die vecht tegen een vijandig bod van 28 miljard dollar door het Amerikaanse Alcoa. Rio Tinto zou met de hulp van de zakenbanken Crédit Suisse en Deutsche Bank alle opties onderzoeken, ook een tegenbod op Alcan en een bod op Alcoa. Rio Tinto maakte vorige week een investering bekend van 1,8 miljard dollar in een zuiveringsinstallatie van aluminium. Volgens analisten is dat echter een teken dat de groep niet zal bieden op Alcan. Nadat fusiegesprekken tussen Alcan en Alcoa na twee jaar waren afgesprongen, lanceerde Alcoa begin mei een bod. De Amerikaanse concurrentieautoriteiten lieten al weten dat ze bijkomende informatie vragen over het bod. Alcoa zegt zo snel mogelijk het verzoek te zullen inwilligen. Alcan, dat enkele jaren geleden het Franse Pechiney overnam, is al een tijd op zoek naar een partner die Alcoa kan buiten houden. De Australische mijngroep BHP-Billiton en de Noorse groep Norsk Hydro werden eerder al geciteerd als witte ridders.

De Franse papiergroep Antalis neemt de papierdistributeur Map Merchant Group over, een dochterbedrijf van de Finse groep M-Real. Antalis wordt via de overname de Europese marktleider in papierdistributie. Antalis is een dochterbedrijf van Sequana Capital. Die Franse investeringsmaatschappij wordt gecontroleerd door de familie Agnelli (Fiat). Er waren sinds maart al geruchten over een overname van Map door Antalis. De Franse groep betaalt 382 miljoen euro voor haar sectorgenoot en krijgt er in een klap 38 procent omzet bij. Map realiseert een omzet van 1,4 miljard euro en was tot nu het Europese nummer twee in zijn sector. Het boekte de jongste vier jaar evenwel telkens een negatief resultaat. De twee bedrijven zijn volgens Antalis heel complementair. M-Real zal de opbrengst van de transactie gebruiken om zijn schuld te verminderen. Het boekt een meerwaarde van 80 miljoen euro op de verkoop. De fusiegroep is goed voor een omzet van 3,7 miljard euro en een volume van 3 miljoen ton papier. Het eengemaakte geheel wordt niet enkel Europees marktleider, maar wereldwijd het nummer vier in de sector van de papierdistributie.

De regering van Ecuador waarschuwt dat het land zijn buitenlandse obligatieschulden mogelijk niet terugbetaalt. De linkse president Rafael Correa wil meer geld overhouden voor de sociale zekerheid en de verbetering van de infrastructuur. Zo’n beslissing moet volgens Correa vanzelfsprekend neerkomen op agressieve heronderhandelingen over de schulden van het land tegenover het buitenland. De welstand van de bevolking is volgens hem belangrijker dan de verplichtingen aan de obligatiebeleggers. Volgens de Verenigde Staten probeert Correa met zijn uitspraken de obligatiemarkt te ontwrichten. Hij is immers een fervent tegenstander van de vrije markt en een bondgenoot van Hugo Chavez, de linkse president van Venezuela. De Verenigde Staten beschuldigen de Ecuadoriaanse regering ervan mee te werken met de speculanten. Die zouden via baisseposities op Latijns-Amerikaans schuldpapier fenomenale winsten boeken als een land uit de regio zijn couponbetalingen stopzet. De ratingbureaus bestempelen de Ecuadoriaanse obligaties als de meest risicovolle ter wereld.

Een Britse miljardair voert geheime discussies met het Italiaanse modehuis Prada over een eventuele overname. Het zou gaan om een verkoop van 2 miljard euro. Richard Caring is een zakenman die zijn fortuin vergaarde als leverancier van kleding voor grootwarenhuizen in Groot-Brittannië. De onderhandelingen zouden al enkele weken lopen. Minstens twee investeringsfondsen zouden ook geïnteresseerd zijn in een overname van Prada. Daarbij worden de namen genoemd van Permira en Carlyle. De nettowinst van Prada steeg vorig jaar met 63 procent tot 76 miljoen euro, dankzij stijgende inkomsten en het afstoten van niet-rendabele merken als Helmut Lang en Jil Sander. De Italiaanse modegroep is op dit ogenblik in handen van de familie Prada en gedelegeerd bestuurder Patrizio Bertelli.

Er loopt een overnamestrijd voor de Amerikaanse contactlenzenfabrikant Bausch & Lomb. Het Amerkaanse Advanced Medical Optics (AMO), dat gespecialiseerd is in oogverzorgingsproducten. Het bod zou een waarde hebben van 4,3 miljard dollar (3,2 miljard euro), wat meer is dan het bod van de investeringsmaatschappij Warburg Pincus LLC. Die bood in mei nog 3,7 miljard dollar voor de lenzenfabrikant. De raad van bestuur van Bausch ging toen akkoord met de overname. Maar men hield wel de deur op een kier: tot vijftig dagen na het eerste bod konden andere partijen een tegenbod lanceren. Warburg geeft alleen cash geld, het bod van AMO is deels in eigen aandelen en deels in contanten. Bausch & Lomb laat nu weten dat het het tegenbod zal analyseren en gesprekken gaat voeren met AMO. Het bedrijf heeft zijn zetel in Rochester en stelt wereldwijd 13.000 mensen tewerk.

In New York is een omvangrijk actieplan gestart tegen geluidsoverlast. Nachtclubs, blaffende honden en luidruchtige ijskarren komen in het vizier. De stad zet veertig extra agenten in om de nieuwe geluidscode af te dwingen. ‘Operation Silent Night’ is de eerste aanpassing van de wetgeving over lawaaihinder in dertig jaar. Met de nieuwe wet, die in 2005 onder invloed van burgemeester Michael Bloomberg werd goedgekeurd, wil het stadsbestuur tegemoet komen aan de toenemende klachtenstroom over geluidshinder. Elk jaar ontvangt de ombudsdienst van New York zo’n 275.000 klachten over geluidsoverlast. Het stadsbestuur is echter niet van plan meteen repressief op te treden. Mensen die betrapt worden op overlast krijgen eerst een waarschuwing. Niet iedereen in New York is even gelukkig met de nieuwe regels. Volgens de New York Nightlife Organisation, de belangengroep van café- en nachtclubhouders, hebben maar weinig zaken zich voorbereid op de nieuwe wetgeving en nemen eigenaars veeleer een afwachtende houding aan.

Dankzij zijn nieuwe langeafstandsvliegtuig, de 787 Dreamliner, heeft Boeing voor het eerst in vijf jaar meer bestellingen opgetekend dan Airbus. Het is van 1995 geleden dat Boeing nog eens een grote show mocht organiseren voor de voorstelling van een nieuw vliegtuig. Het nieuwe vliegtuig bestaat in een versie voor middellange vluchten (210 plaatsen) en één voor lange vluchten (330 plaatsen). De Dreamliner is het antwoord van Boeing op de A380 die zijn Europese concurrent Airbus enkele maanden geleden voorstelde. Het concept is echter totaal anders en reflecteert de verschillende visie die beide vliegtuigmakers hebben op de toekomst van de burgerluchtvaart. De A380 is een echt monstervliegtuig dat tot 800 mensen kan vervoeren en dat de verbinding moet maken tussen grote hubs, vanwaar de passagiers met een kleiner toestel verder vliegen. De A380 kan niet terecht in heel wat middelgrote luchthavens zoals die van Zaventem. De Dreamliner kan dan weer minder passagiers vervoeren, maar is wel geschikt om die middelgrote luchthavens over lange afstanden rechtstreeks te verbinden.

De Duitser Tom Enders wordt hoogstwaarschijnlijk de enige gedelegeerd bestuurder van de Europese luchtvaartgroep EADS. Daarover bereikten de belangrijkste privéaandeelhouders van EADS overeenstemming. Tom Enders en de Fransman Louis Gallois staan momenteel samen aan het hoofd van het luchtvaartconcern. Maar die bestuursstructuur staat al langer ter discussie. De belangrijkste privéaandeelhouders van het conglomeraat, de Duitse autobouwer DaimlerChrysler en de Franse mediagroep Lagardère, zouden nu een overeenkomst over een vereenvoudiging van de managementstructuur hebben bereikt. EADS zou voortaan nog een gedelegeerd bestuurder tellen. Volgens het akkoord krijgt DaimlerChrysler het recht die te benoemen. De Duitsers zouden hun oog laten vallen hebben op Enders. In ruil mogen Lagardère en de Franse regering, die een belang van 15 procent heeft in het concern, de voorzitter aanwijzen van de raad van bestuur. Die job wordt vandaag nog gedeeld door de Fransman Arnaud Lagardère en de Duitser Rüdiger Grube.

Meer Nieuws