managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Hamburg wordt grootste containerhaven

Posted by managing21 on juli 10th, 2007

Hamburg zal in 2025 Rotterdam hebben voorgestoken als grootste containerhaven van Europa. Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse adviesbureau Planco Consulting. Omdat in Rotterdam echter ook nog talloze andere goederen, zoals ertsen, granen en olieproducten, worden overgeslagen, blijft Rotterdam in 2025 in totaal nog altijd de grootste Europese haven. In totaal zal de Rotterdamse omzet dat jaar 602 miljoen ton bedragen, tegenover 336 miljoen ton voor Hamburg.

Volgens Planco Consulting zal de omzet van alle havens tussen Zeebrugge en Hamburg tegen 2025 verdubbelen. In de Duitse havens zal het containerverkeer verdriedubbelen. Meer dan de helft van alle containers in het gebied Zeebrugge-Hamburg zouden via de Duitse havens passeren. De overslag van containers in de haven van Hamburg zou dan gegroeid zijn van 8,9 miljoen naar 23 miljoen, terwijl Rotterdam van 12,7 miljoen naar 20 miljoen en Antwerpen van 7 miljoen naar 12,7 miljoen zouden groeien.

Het marktaandeel van Hamburg in het containerverkeer stijgt tot 33 procent, terwijl dat van Rotterdam van 44,9 procent in 1992 terugloopt naar 28,4 in 2025. Antwerpen zou aan een marktaandeel van 17,8 procent komen. De groeiend succes van Hamburg zou te wijten zijn aan zijn gunstige ligging ten opzichte van Oost-Europa. Vooral vanuit Rusland wordt een sterke stijging van de vraag naar goederen verwacht.

Meer over transport en logistiek