managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 7th, 2006

Een zege op het wereldkampioenschap voetbal kan de Italiaanse economie eindelijk weer eens positieve impulsen bezorgen. Dat stelt de Nederlandse economie Charles Kalshoven. “Een wereldtitel geeft het weifelende consumentenvertrouwen een duw in de rug,” Kalshoven. “Dat zal Italië toelaten om de economische stagnatie te doorbreken.” Hij voegt er aan toe dat ook het nieuwe Italiaanse kabinet van een overwinning zal profiteren. “Als het vertrouwen van de consument stijgt, kan premier Prodi de pijnlijke hervormingen die voor de deur staan, gemakkelijk doorvoeren,” aldus nog Kalshoven. “Het wordt eenvoudiger om het begrotingstekort te verkleinen, terwijl ook de arbeidsmarkt sneller flexibel wordt.” Ook Frankrijk zou profiteren van een tweede wereldtitel voor het team van Zinnedine Zidane, maar omdat de Italiaanse economie slechter draait dan de Franse, zouden de positieve gevolgen van de Italaanse zege een grotere impact hebben. Volgens de statistieken sinds 1970 boekt een wereldkampioen gemiddeld een groei van ruim 3 % in het jaar van de titel. 

Het Europees Parlement heeft zwaar uitgehaald naar zoekmachines zoals Google en Yahoo. Op initiatief van het Nederlandse parlementslid Jules Maaten (VVD) werd een resolutie aangenomen waarin de zoekmachines verweten wordt mee te doen aan de internetcenstuur die door landen zoals China, Cuba, Birma en Wit-Rusland wordt gehanteerd. Zoekmachines werken daar volgens het Europees Parlement aan mee door in bepaalde landen niet alle resultaten te tonen van zijn zoekresultaten. Maaten merkte daarbij op dat het niet kan dat westerse bedrijven de mensenrechten helpen te schenden. Hij voegde er aan toe dat zij de rechten van hun klanten volledig moeten eerbiedigen. De betrokken bedrijven moeten volgens Maaten onderling afspreken niet mee te werken met online censuur. Indien zij dat toch doen, moet de Europese Unie volgens Maaten maatregelen nemen, onder meer door dergelijke zoekmachines niet meer te gebruiken.

In België gebruiken meer dan een half miljoen studenten, onderzoekers en functionarissen het pan-Europese netwerk Géant2, dat één jaar geleden werd opgericht. Géant2 werd in juni vorig jaar opgericht door Europees commissaris voor informatica Viviane Reding en zorgt voor de internationale elektronische uitwisseling van gegevens tussen dertig Europese onderzoeks- en onderwijsnetwerken. Géant2 wordt in totaal door dertig miljoen mensen gebruikt. De uitwisseling van de gegevens kan op het netwerk een snelheid van tien gigabits per seconde halen. Het netwerk heeft 12.000 kilometer vezelkabel en is het grootste netwerk dat ooit werd uitgebouwd voor de promotie van onderzoek en onderwijs in Europa.

Wanneer klanten klachten hebben over bedrijven, grijpen ze liefst naar de telefoon. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van NetReflector. Liefst 66 % van de ondervraagden benadrukte dat de telefoon het eerste medium is om een klacht te doen. Met 25 % komt het e-mail op een tweede plaats. Opvallend is dat 27 % van de Russische consumenten chatten als eerste klachtenkanaal opgeeft. Wereldwijd ligt dat amper op 3 %. In Duitsland, Frankrijk en Brazilië blijkt men zich het meest te ergeren aan de lange wachttijden aan de telefoon (49 %), terwijl in klanten in China en Rusland zich vooral druk maken in de snelheid waarmee klachten afgehandeld worden (24 %) en de onbeleefde manier waarop ze bejegend worden (31 %). Outsourcing naar callcentra in landen met een andere taal is voor vele consumenten eveneens een bron van frustratie.

De Nederlandse website Seesle.nl biedt kunstenaars de mogelijkheid aan om online hun werk tentoon te stellen en te koop aan te bieden. De virtuele kunstmarkt is gratis en de kunstenaars hoeven ook geen commissie te betalen bij een eventuele verkoop. De website zou gefinancierd moeten worden door advertenties. De website is niet voorbehouden aan professionele kunstenaars, maar ook amateurs krijgen de mogelijkheid hun werk te koop aan te bieden. Zij hebben volgens de initiatiefnemers van Seesle.nl immers meestal niet de kans om te exposeren en te verkopen, terwijl ze toch wel kwalitatief werk kunnen leveren. De website biedt de geïnteresseerde bezoeker ook de mogelijkheid te zoeken op naam van de kunstenaars, op trefwoorden, prijs, afmeten, kleur of stijl. Ook kinderen kunnen hun werk in een aparte categorie op de website zetten. Hun artistieke prestaties worden echter niet te koop aangeboden.

Het aantal computerbedreigingen zoals virussen, Trojaanse paarden en spyware, blijft toenemen. Dat blijkt uit een onderzoek van internetbeveiliger McAfee. Gesteld wordt er op dit ogenblik al meer dan 200.000 bedreigingen zijn losgelaten op het internet. Dat is een verdubbeling tegenover eind 2003. In 2004 catalogeerde McAfee 27.340 nieuwe bedreigingen en vorig jaar kwamen er daar nog eens 56.880 bij. In de eerste zes maanden van dit jaar werden al 32.000 nieuwe bedreigingen genoteerd. Volgens de internetbeveiliger zal binnen twee jaar de grens van 400.000 bedreigingen zijn gepasseerd. McAfee voegt er aan toe dat het aantal internet-incidenten bij Amerikaanse bedrijven de voorbije drie jaar met 17 % is gestegen. Meer dan 84 % van de Amerikaanse bedrijven zou het voorbije jaar problemen hebben gehad met it-beveiliging.

De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch heeft een schikking getroffen van 29,5 miljoen dollar met het teloorgegane energieconcern Enron. Merrill Lynch kwam tot de regeling voor zijn rol in de fraudezaak die eind 2001 tot de ondergang van Enron leidde. Door de schikking hoeft Merrill Lynch geen schuld te bekennen en wordt het gevrijwaard van verdere juridische stappen. Merrill Lynch ziet ook af van eisen ter waarde van 73,7 miljoen dollar tegen Enron. Wel ontvangt de zakenbank nog 10 miljoen dollar van het energiebedrijf. De regeling moet nog worden goedgekeurd door de faillissementsrechter in New York. Het bedrijf heeft meer dan tien financiële instellingen aangeklaagd voor hun betrokkenheid bij de fraude. Zeven banken zijn inmiddels al tot een schikking gekomen. Enron heeft nog een aantal zogeheten Megaclaims uitstaan tegen Deutsche Bank, Citigroup, Barclays en Fleet National Bank. Enron ging failliet als gevolg van fraude door het hoogste management. Het was toen het grootste faillissement in de Verenigde Staten ooit. In mei werden de Enron-oprichter en voormalige bestuursvoorzitter Kenneth Lay en oud-topman Jeffrey Skilling schuldig bevonden aan fraude en samenzwering. Lay overleed woensdag onverwacht aan een hartaanval.

Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Florida heeft Amerikaanse sigarettenfabrikanten schadevergoedingen kwijtgescholden van in totaal 145 miljard dollar. De tabaksfabrikanten werden in 2000 tot deze megaboete veroordeeld door een jury in een zogeheten class action-rechtszaak door ongeveer 700.000 rokers uit Florida. Met het besluit van de hoogste rechtbank in Florida is een een groot financieel gevaar voor de tabakconcerns verdwenen. Het Philip Morris-moederbedrijf Altria Group had eerder gezegd mogelijk failliet te gaan als het de schadevergoeding zou moeten betalen. Door het vonnis ligt de weg voor Altria ook open om zijn sigarettenactiviteiten te scheiden van zijn levensmiddelenactiviteiten. Altria is ook het moederconcern van de grote voedselproducent Kraft Foods. Het Hooggerechtshof in Florida bevestigde donderdag een eerdere uitspraak uit 2003. Die verklaarde de zaak, die in 1994 tegen Philip Morris en andere tabaksconcerns zoals R.J. Reynolds Tobacco door de rokers gezamenlijk was aangespannen, in hoger beroep al ongegrond.

India heeft donderdag zijn plannen voor de privatisering van staatsbedrijven in de koelkast gezet. Een belangrijke coalitiepartner in de regering van minister-president Manmohan Singh vreest banenverlies met de privatiseringen en dreigt daarom uit de coalitie te stappen. De regionale partij DMK, die de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu regeert, dreigt op te stappen als de overheid haar plannen doorzet om een belang van 10 procent in het staatsmijnbouw- en elektriciteitsbedrijf Neyveli Lignite te verkopen. De regering hoopte daarmee een half miljard dollar te verdienen. Sinds dinsdagnacht staken 45.000 werknemers van Neyveli uit protest tegen de privatiseringsplannen. De Indiase overheid had ook plannen om een belang in één van de grootste aluminiumproducenten van India, National Aluminum, te verkopen. De gedeeltelijke privatisering van de twee bedrijven werd vorige maand door het Indiase kabinet goedgekeurd. De regering van Singh heeft zonder de DMK geen meerderheid in het parlament.

De Wereldbank heeft Madagascar een schuld van in totaal 2,21 miljard dollar kwijtgescholden. Dat heeft de organisatie donderdag gemeld. De maatregel is onderdeel van een programma om de armste landen ter wereld van hun schulden te verlossen. De dispensatie moet de 18 miljoen inwoners tellende eilandstaat in de Indische Oceaan helpen zijn hulpbronnen aan te wenden ten behoeve van de eigen bevolking, aldus een verklaring van de Wereldbank. De landen van de G8, de zeven rijkste industrielanden plus Rusland, besloten vorig jaar om in totaal 40 miljard dollar aan schulden kwijt te schelden van de achttien armste landen ter wereld. Het gaat om verplichtingen aan de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.