managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Vrouwen onderschatten hun internetkennis

Posted by managing21 on juli 7th, 2006

Vrouwen vinden zich minder handig met het internet dan mannen. Dat blijkt uit een studie van een onderzoeker van de Northwestern University in de Amerikaanse staat Illinois. Daarbij wordt gesteld dat vrouwen hun internetkennis onderschatten, terwijl mannen met hun online handigheden hoog oplopen, ook al halen ze beide hetzelfde niveau. In praktijk blijkt er trouwens helemaal geen verschil in internetkennis te zijn tussen verschillende bevolkingscategorieën. 

Onderzoeker Eszter Hargittai legde een aantal proefpersonen een aantal internettaken op. Daarbij bleek dat 84 procent van de deelnemers in staat waren om de meeste taken inderdaad uit te voeren, zoals het terugvinden van de website van een museum. Andere taken, zoals het online achterhalen van standpunten van politici over abortus, bleken veel minder gemakkelijk opgelost te worden. Maar het opmerkelijke was dat de onderzoeksresultaten geen verschil aangaven tussen geslachten, leeftijdsgroepen of inkomenscategorieën.

Maar wanneer vrouwen gevraagd werd hoe ze hun eigen internetkennis inschatten, antwoordden de meesten dat ze weinig of een redelijke kennis hadden, terwijl mannen van zichzelf vonden dat ze een redelijke of een grote kennis hadden. “Geen enkele vrouw noemde zichzelf een expert, terwijl geen enkele man toegaf een internetanalfabeet te zijn,” aldus The Chicago Sun-Times. “Maar dat bleek compleet tegengesproken te worden door de praktijkresultaten van de tests.”

Hargittai leidde daaruit af dat de computersector op veel vlakken nog altijd als een mannelijke aangelegenheid wordt beschouwd. “Er wordt aangenomen dat vrouwen daar minder aanleg voor hebben,” benadrukte de onderzoeker. “Wellicht horen ze dat de hele tijd, zodat ze geneigd zijn dat ook te geloven.”