managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 11th, 2007

De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft zijn winstverwachting voor het lopende boekjaar verlaagd. Home Depot verwacht dat de winst per aandeel 15 tot 18 procent lager zal zijn dan vorig jaar. In mei ging de keten nog uit van een daling met 9 procent voor het boekjaar dat eindigt op februari 2008. Als redenen haalt Home Depot de zwakke Amerikaanse huizenmarkt aan en de verkoop van zijn groothandelsactiviteit HD Supply. Deze poot maakte 10 procent uit van de omzet. Home Depot acht het verder mogelijk dat de omzet met 2 procent zal dalen. Dat zou de eerste omzetdaling op jaarbasis zijn in de geschiedenis van het bedrijf. De doe-het-zelfketen denkt dat de huizenmarkt in de Verenigde Staten de rest van dit jaar en ook begin 2008 een probleem zal blijven. Home Depot gaat wel voort met de herinvesteringsplannen en met de geplande winkelopeningen.

De veiligheid bij de staalgroep ArcelorMittal blijft een heikel punt. Vorig jaar registreerde de groep immers 38 dodelijke ongevallen in zijn vestigingen. Ook in de eerste helft van dit jaar gebeurden er al 15 ongevallen. Daarbij kwamen in totaal 17 mensen om het leven. Twaalf van de 15 ongevallen gebeurden in fabrieken van het voormalige Mittal. Arcelor registreerde er drie, waaronder één in Luik. Volgens een kaderlid zijn de talrijke ongevallen te wijten aan het feit dat tweederde van het personeel afkomstig is van Mittal Steel en er dus een verschil in cultuur is. Volgens hem wordt er niet minder geïnvesteerd in de veiligheid van het personeel, maar daar zijn de vakbonden het niet mee eens. Zij vinden dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen worden genomen in de fabrieken. In totaal werken er wereldwijd 330.000 mensen bij ArcelorMittal.

De ministers van transport van Oostenrijk en Italië hebben in Wenen een akkoord ondertekend voor de bouw van een tunnel onder de Brennerpas. De constructie op de grens tussen beide landen wordt 63 kilometer lang en moet het vrachtverkeer in de regio verlichten. De opening van de tunnel is voorzien voor 2022. Beide ministers kwamen overeen om elk een derde te betalen van de 6 miljard euro die de tunnel zal kosten. Ze hopen dat het derde deel door de Europese Unie zal worden bekostigd. Europa gaf eerder al zijn akkoord voor een tegemoetkoming van 850 miljoen euro tegen 2013. De tunnel wordt één van de langste ter wereld en zal de verbinding maken tussen Innsbruck en Bressanone. Duitsland heeft zich indirect aan het project verbonden door de belofte om toegangswegen naar de tunnel aan te leggen. Momenteel rijden elk jaar twee miljoen vrachtwagens over de Brennerpas.

Cyprus en Malta hebben van de Europese Unie definitieve goedkeuring gekregen om op 1 januari 2008 de euro in te voeren. Het aantal landen dat de gedeelde munt voert stijgt daarmee tot vijftien. Tijdens de raadszitting werd ook de waarde van het Cypriotische pond en de Maltese lire definitief vastgelegd. Eén euro zal 0,585274 pond en 0,429300 lire waard zijn.
De Portugese minister van financiën Fernando Teixeira dos Santos, die momenteel het voorzitterschap van de Raad waarneemt, feliciteerde beide landen voor hun opname in de Eurogroep. Hij zei te hopen dat het lidmaatschap van de Eurogroep hen zal motiveren om hun hun concurrentiekracht te versterken. De twee landen hebben samen iets meer dan 1 miljoen inwoners, op een totaal van 318 miljoen in de huidige eurozone. Hun economieën leveren slechts 0,2 procent van het bruto binnenlands product van de eurozone.

De Franse supermarktgroep Carrefour heeft over het tweede kwartaal van 2007 een omzet geboekt van 22,6 miljard euro, een stijging van 5,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In België steeg de omzet met 1,5 procent tot 1,19 miljard euro. De stijging van de groepsomzet komt er ondanks een moeilijke vergelijkingsbasis ten opzichte van vorig jaar, toen er al erg sterke cijfers neergezet werden, en de impact van de stijgende olieprijs. In Frankrijk steeg de omzet met 0,3 procent. Zonder de impact van de dure olie zou dat 1,7 procent geweest zijn. Vooral de activiteiten in Spanje kenden een goed kwartaal, met een omzettoename van 4,6 procent. In Latijns-Amerika nam de omzet toe met 32,5 procent en in Azië met 18,5 procent. Carrefour heeft tijdens de eerste helft van dit boekjaar al 664.000 vierkante meter winkelruimte toegevoegd aan het totaal.

Ondanks enkele lichtende voorbeelden in Afrika en Oost-Europa is de corruptie in de wereld de jongste tien jaar niet afgenomen. Dat besluit de Wereldbank in haar rapport voor 2006 over goed bestuur. De instelling heeft het daarbij over een ontnuchterende vaststelling. “Wij concluderen voorzichtig dat wij geen bewijzen hebben van betekenisvolle verbetering in het regeren wereldwijd,” merken de auteurs op. De jongste jaren is vooral in het zuiden en het oosten van Azië een zekere terugval te bespeuren. Wel was er een vooruitgang in Oost-Europa en de Baltische landen. Oekraïne, Armenië en Georgië zouden een geweldige winst hebben geboekt. In Afrika worden Tanzania, Kenia, Algerije en Sierra Leone geprezen. Maar andere Afrikaanse landen hebben volgens de Wereldbank nog altijd te kampen met enorme uitdagingen inzake bestuur en ontwikkeling.

De Braziliaanse President Luiz Inacio Lula da Silva heeft verklaard dat hij het nucleaire programma dat twintig jaar geleden werd stopgezet weer uit de mottenballen wil halen. Lula wil een kernonderzeeër afbouwen waarmee twintig jaar geleden een begin werd gemaakt en een derde kernenergiecentrale. Met de bouw van de kernonderzeeër is een bedrag gemoeid van 68 miljoen dollar over een periode van acht jaar. “Als er een tekort was aan geld, dan is dat er nu niet meer,” aldus Lula. Volgens hem kan Brazilië zich scharen tussen de paar landen in de wereld die kennis hebben van technologie voor het verrijken van uranium. Lula zei twee weken geleden al dat de vraag naar energie groeit en dat het land investeerders moet zien te overtuigen dat er na 2010 geen tekorten ontstaan. Brazilië is één van de zes landen die beschikken over de grootste voorraden uranium.

De Zuid-Koreaanse producent van platte beeldschermen LG Philips LCD heeft na vier achtereenvolgende kwartalen van verlies weer winst geboekt. Door kostenreducties en gestegen prijzen voor beeldschermen kwam de winst bovendien hoger uit dan verwacht. De nettowinst bedroeg in het tweede kwartaal omgerekend 182 miljoen dollar. Een jaar geleden werd nog een verlies geleden van 257 miljoen dollar. De sector profiteert van een herstel van de prijzen voor lcd-schermen. Die stonden de afgelopen jaren onder druk door overcapaciteit en concurrentie van de luxe plasmaschermen, die in het donker een betere beeldkwaliteit hebben. Door te snijden in de kosten en de productiecapaciteit, komt de sector erbovenop. LG Philips verwacht dat de stijgende lijn in het derde kwartaal doorzet. Ook werd bekend gemaakt dat Philips zijn belang in de onderneming gaat verlagen.

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar 655 miljoen euro geïnvesteerd in milieuvoorzieningen, zoals alternatieve energie. Dat is twee keer zoveel als het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna een derde, tweehonderd miljoen euro, werd besteed aan het opzetten van windparken. Door de stijgende uitgaven aan alternatieve energie is het aandeel van milieu-investeringen in de totale investeringen toegenomen tot zesenhalf procent. Bij bedrijven in de industrie, de delfstoffenwinning en de energiesector is dat aandeel in tien jaar niet zo hoog geweest. De energiesector was vorig jaar met 395 miljoen euro de grootste investeerder in het milieu. Daarna volgden de chemische industrie met een bedrag van 75 miljoen euro en de delfstoffenwinning met een investering van 55 miljoen euro.

Jongens die regelmatig videogames spelen, spenderen dertig procent minder tijd aan lezen dan leeftijdsgenoten die niet gamen. Meisjes die veel gamen, spenderen daarentegen minder tijd aan huiswerk. Dat zijn twee conclusies van een nieuw onderzoek van de universiteit van de Amerikaanse staat Michigan. Het onderzoek is gehouden tussen 2002 en 2007 en had als doel om de langetermijneffecten van het spelen van games te onderzoeken. Een andere interessante conclusie was dat gamen geen invloed heeft op het sociale leven. De deelnemers aan de studie besteedden evenveel tijd aan vrienden en familie als niet-gamers. Overigens is het volgens de onderzoekers niet duidelijk of het gamen ook daadwerkelijk invloed had op de huiswerk- en leesactiviteiten. “Het is goed mogelijk dat gamende meisjes gewoon efficiënter huiswerk kunnen maken en er daarom minder lang mee bezig zijn,” wordt er opgemerkt.

Meer Nieuws