managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Hoerenlopen en voetbal gaan niet samen

Posted by managing21 on juli 7th, 2006

De Duitse seksindustrie had gehoopt dat het wereldkampioenschap voetbal ook in zijn sector de omzetten de hoogte zou injagen. Maar dat blijkt een utopie geweest te zijn. Meteen is dat ook een opluchting voor de Duitse overheid, die gevreesd had dat de grotere vraag zou gezorgd hebben voor een opstoot van illegale vrouwenhandel. 

Het bordeel Artemis, dat in september vorig jaar zijn deuren had geopend, hoopte tijdens het wereldkampioenschap vijfhonderd klanten te kunnen aantrekken. Het is echter bij de helft gebleven en er zijn ook geen voetbalhooligans over de vloer gekomen. Een woordvoerder van het bordeel stelde tevreden te zijn over de resultaten. “Alles is gelukkig heel rustig en kalm verlopen,” vertelde ze aan het persbureau Associated Press.

Duitsland had verwacht dat het wereldkampioenschap ongeveer één miljoen bezoekers zou aantrekken. “Op het einde van het tornooi zal dat aantal echter dubbel zo hoog liggen,” aldus Associated Press. “Maar de toeristen hadden duidelijk meer aandacht voor het voetbal dan voor seks.” Dat werd ook bevestigd door Burkhard Jahn, woordvoerder van het Keulense politiekorps, dat geen noemenswaardige stijging van het sekstoerisme had opgemerkt.

Analisten stellen dat de groepssfeer rond het voetbal niet goed past bij de seksindustrie. “Voetbal en bier gaan bijzonder goed samen,” aldus Jahn. “Voetbal en prostitie zijn blijkbaar een veel minder voor de hand liggende combinatie.” Er zijn wel rapporten over wachtrijen aan de deuren van sommige bordelen, maar in andere instellingen was het volgens Associated Press daarentegen een opvallend rustige periode.

De Duitse vrouwenraad had voor het tornooi een sensibiliseringscampagne gevoerd tegen de illegale vrouwenhandel die door het evenement veroorzaakt zou kunnen worden. In Duitsland zijn ongeveer 400.000 prostituées officieel geregistreerd. “Bij het begin van het wereldkampioenschap lieten vijftig tot zestig procent extra prostituées zich in München zich officieel registreren, maar de meesten zijn inmiddels al weer vertrokken,” benadrukte een politiewoordvoerder.

De Duitse politie heeft geen juiste cijfers over de immigratie van buitenlandse prostitués, al doen er wel geruchten de ronde over een instroom van vrouwen uit Oost-Europa.